Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Smer: Jediné, čo agrominister S. Vlčan robí, je podpisovanie memoránd

Na snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Richard Takáč (SMER-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podpisy memoránd však podľa Takáča ľuďom nepomôžu, ani s potravinovou sebestačnosťou, ani s účtami v potravinách.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Jediné, čo agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) robí, je podpisovanie memoránd, ktoré nemajú žiadnu cenu. Uviedol to podpredseda opozičnej strany Smer–SD a člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Richard Takáč.

"Najnovšie sme svedkami podpísania memoranda s výrobcom repkového oleja. Ak by štát pomohol poľnohospodárom a potravinárom, chápem jeho kroky. Avšak v tomto prípade sa len 'priživil' na investícii súkromného podnikateľa, ktorý s budovaním technológie na výrobu surového oleja začal sám," priblížil Takáč.

V memorande sa podľa neho investor akurát zaviazal začať pracovať do 9 mesiacov, na oblátku im ministerstvo (pôdohospodárstva) nebude hádzať byrokratické polená pod nohy. "Z pohľadu ministerstva pôdohospodárstva išlo len a len o marketingový podpis," podčiarkol Takáč.

"Dodnes je minister Vlčan presvedčený, alebo sa snaží ľudí presvedčiť, že ceny 13 potravín vrátane rožkov dokáže udržať memorandom s reťazcami. Ceny týchto komodít však idú hore najmä pre zvyšujúce sa ceny energií a vstupných komodít, ktoré sú nevyhnutné pri výrobe potravín. Ak marže ponechajú na rovnakej úrovni, ceny pôjdu ešte vyššie," zdôraznil Takáč.

Podpisy memoránd však podľa Takáča ľuďom nepomôžu, ani s potravinovou sebestačnosťou, ani s účtami v potravinách. Memorandá sú len podľa neho marketingovým ťahom, ktorými minister plytvá čas, ten by mal investovať do riešenia reálnych problémov, ako kompenzovať vysoké ceny potravín v peňaženkách Slovákov.

"Ak sa koalícia každý deň stretáva a hľadá riešenia, ako na to, naďalej platí naša ponuka. Na stole je jedenástka opatrení, ktoré môžu okamžite uviesť do praxe a ktoré sa môžu v krátkom čase odzrkadliť na cenách v obchodoch," dodal Takáč.

"Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan nevidí rýchlejšiu a logickejšiu cestu, ako na Slovensku zabezpečiť dostatok potravinárskeho oleja, než tú, čo spolu so zástupcami Poľnoservisu predstavili verejnosti v stredu (6. 4.). Ak má pán poslanec Takáč konštruktívny nápad, ako obnoviť spracovanie potravinárskeho oleja u nás, sme otvorení jeho návrhom. Jeho ďalšie vyjadrenia nemá zmysel komentovať, keďže jedinou vecnou reakciou na to môže byť iba poukázanie na rozkrádanie agrorezortu za garnitúr, keď v ňom bačovali nominanti strán Smer-SD a SNS. Súčasné vedenie MPRV SR len sanuje stav, v ktorom sa rezort vďaka zlým rozhodnutiam a finančným kauzám nachádza," uviedol v reakcii pre TASR odbor komunikácie agrorezortu.