Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovenský priemysel v januári rástol, potiahla ho energetika

V raste pokračovala aj samotná priemyselná výroba. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástla o 1,5 %, v porovnaní s predchádzajúcim rokom bola vyššia o 3,0 %.

Bratislava 8. marca (TASR) - V januári slovenský priemysel prudko rástol. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom bola priemyselná produkcia vyššia až o 6,2 %. Údaje dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Pod januárový rast priemyslu sa podpísala najmä výroba a dodávka energií, s medzimesačným rastom o rekordných 35 %. Vyššiu produkciu sektora energetiky pravdepodobne ovplyvnili aj poveternostné podmienky a tuhšia zima," zhodnotil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

V raste pokračovala aj samotná priemyselná výroba. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástla o 1,5 %, v porovnaní s predchádzajúcim rokom bola vyššia o 3,0 %. V januári sa taktiež darilo textilnému a chemickému priemyslu. Naopak automobilový priemysel zaznamenal slabšie čísla, ktoré súvisia aj s ďalším poklesom predaja áut v Európe. Ten v januári klesol o 6 % medzimesačne. "Aj napriek slabšiemu januáru však v posledných mesiacoch ťahali slovenský priemysel práve automobilový priemysel a výroba spotrebnej elektroniky," zdôraznil analytik.

Stavebníctvo v januári podľa údajov Štatistického úradu medziročne pokleslo o 8,0 %, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom bola produkcia stavebníctva nižšia až o 7,2 %. Pod slabšie výsledky stavebníctva sa v januári sa podľa Koršňáka pravdepodobne podpísali najmä nepriaznivé poveternostné podmienky. Klesala hlavne výstavba budov. Naopak, výstavba inžinierskych sietí v januári rástla, medziročne o 20,6 %.

Viaceré indikátory z Európy naznačujú, že najťažšie časy mohol prežiť slovenský priemysel na prelome rokov. "Z očakávaného mierneho oživenia našich obchodných partnerov by v nasledujúcich štvrťrokoch mohol ťažiť práve slovenský priemysel. Vo februári by stále mohla čísla priemyslu ťahať nahor aj energetika," doplnil Koršňák.