Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Slovensko má národnú príručku o obaloch a je zadarmo

Foto: Aliancia pre podporu recyklácie

Vzhľadom na rastúce množstvo odpadu a problémy s ním spojené sa Slovensko v roku 2023 pripojilo k medzinárodnému úsiliu o zlepšenie situácie v oblasti odpadov.

Bratislava 15. apríla (OTS) - Slovenská aliancia na podporu recyklácie teraz vydala prvého slovenského národného sprievodcu obalmi. Obsahuje komplexné informácie o triedení, recyklácii a všeobecných postupoch minimalizácie odpadu a je pre všetkých zadarmo na stiahnutie.

Aliancia sa od svojho vzniku aktívne zapája do vytvárania lepších a efektívnejších systémov recyklácie a odpadového hospodárstva s cieľom znížiť negatívne vplyvy na životné prostredie. "Z hľadiska recyklácie a minimalizácie odpadu je veľmi dôležité, aby materiály zostali v obehu čo najdlhšie. Cieľom Sprievodcu obalmi je práve to, a to prostredníctvom podpory úplne nového prístupu k obalom a zmeny myslenia vo všeobecnosti. Pri obaloch nie je dôležitý len samotný materiál, ale je potrebné pozerať sa na obal ako na celok a zdôrazňovať otázky súvisiace s triedením, recykláciou a začlenením do obehového hospodárstva," hovorí Iva Werbynská, riaditeľka Aliancie na podporu recyklácie.

Príručka ponúka jednoduché schémy recyklačného procesu
Dôležitou súčasťou príručky je snaha vysvetliť a zjednodušiť procesy recyklácie, aby boli prístupné a zrozumiteľné pre všetkých občanov. Kapitoly o skle, plastoch, hliníku, papieri, plechu a ďalších materiáloch poskytujú jasné a jednoduché schémy celého procesu recyklácie. Príručka zároveň poskytuje užitočné tipy a odporúčania, ako pomôcť znížiť množstvo odpadu produkovaného domácnosťami a podnikmi. Brožúra je k dispozícii na bezplatné stiahnutie na oficiálnej webovej stránke Aliancie na podporu recyklácie https://alianciaprerecyklaciu.sk/o-aliancii[i1].

Cieľom aliancie je pracovať na udržateľnejšej budúcnosti
Slovenská aliancia zostáva verná svojmu poslaniu a plánuje naďalej rozvíjať iniciatívy a projekty, ktoré povedú k väčšej udržateľnosti a ochrane životného prostredia. Jej cieľom je vytvoriť udržateľnejšiu budúcnosť prostredníctvom zodpovedného nakladania s odpadmi.

Viac informácií nájdete na stránke https://alianciaprerecyklaciu.sk/.