Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenskej pošte sa nedarí hľadať externé firmy na doručovanie balíkov

Ilustračné foto Foto: TASR - Andrej Galica

Päť z ôsmich súťaží už pošta zrušila, pretože v nich nedostala ani jednu ponuku. Momentálne tak prebiehajú súťaže na služby externých kuriérov už len v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenskej pošte sa nedarí nájsť v súťažiach externé kuriérske firmy na doručovanie balíkov. Spoločnosť vyhlásila v predchádzajúcich mesiacoch osem súťaží na tieto služby vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska v celkovej odhadovanej hodnote 16,358 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Päť z ôsmich súťaží však už pošta zrušila, pretože v nich nedostala ani jednu ponuku. Momentálne tak prebiehajú súťaže na služby externých kuriérov už len v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Vybraní dodávatelia by mali tieto práce zabezpečovať formou koncesie na obdobie dvoch rokov.

V Žilinskom kraji pošta odhaduje zákazku na 2,33 milióna eur bez DPH, v Prešovskom kraji to je 1,953 milióna eur bez DPH a v Košickom kraji 1,87 milióna eur bez DPH.

"Ak sa nepodarí prostredníctvom súťaže zabezpečiť výber a distribúciu vybraných poštových zásielok, vzniknutú situáciu budeme analyzovať a prijmeme rozhodnutie o tom, ako budeme poskytovanie predmetných služieb zabezpečovať," uviedla pre TASR vedúca odboru komunikácie Slovenskej pošty Martina Macková. V minulosti podľa jej slov pošta služby externých kuriérov zabezpečovala individuálne.

Pošta si tieto kuriérske služby pri doručovaní balíkov nezabezpečuje internými zamestnancami, keďže sú na ne kladené vyššie nároky, predovšetkým z hľadiska časovej flexibility kuriérov. Balíky sa doručujú počas celého dňa.

"To v prípade interných zamestnancov pri súčasnom pracovnom úväzku v mnohých prípadoch nie je optimálne nastaviteľné. Kuriéri v prípade nemožnosti doručiť balík adresátovi vykonávajú aj pokusy o opakované doručovanie v zmysle poštových podmienok k jednotlivým produktom," opísala Macková.