Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Signály z OPEC a Ruska znížili ceny ropy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla na záver piatkového obchodovania o 2,35 USD (3 %) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 76,44 USD (65,47 eura) za barel.

New York 26. mája (TASR) - Ceny ropy klesli na záver piatkového obchodovania (25.5.) o viac než 2 USD, pričom cena Brentu uzatvorila pod úrovňou 76,50 USD za barel (159 litrov). Vývoj v závere týždňa spôsobil, že pokles zaznamenala ropa aj za celý týždeň a v prípade americkej WTI bol týždenný pokles najvýraznejší za takmer štyri mesiace. Dôvodom sú signály zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska, že svetoví producenti by mohli obmedziť rozsah škrtov v objeme ťažby, na ktorom sa dohodli ešte koncom roka 2016 s platnosťou od začiatku roka 2017.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok uviedol, že OPEC a štáty mimo organizácie, ktoré sa podieľajú na programe obmedzovania ťažby, sa na júnovej schôdzke vo Viedni pravdepodobne dohodnú na postupnom zmierňovaní tohto programu. "Predložených bude niekoľko možností. Je však pravdepodobné, že dôjde k postupnému zmierňovaniu (programu)," uviedol Novak.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou ešte skôr uviedla, že ministri z Ruska, Saudskej Arábie a zo Spojených arabských emirátov diskutovali o prípadnom zvýšení ťažby zhruba o 1 milión barelov denne. Producenti tak reagovali na rozhodnutie USA odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom a zaviesť voči tejto krajine opätovné sankcie. To by sa dotklo aj vývozu ropy z Iránu. Práve obavy zo sankcií vytlačili cenu Brentu v minulých dňoch nad 80 USD za barel, najnovšie vyjadrenia Saudskej Arábie a Ruska však ceny ropy v jeho závere zrazili o 3 až 4 %.

"Po prekonaní psychologickej hranice 80 USD za barel sme vo štvrtok (24.5.) zaznamenali určitý ústup z týchto pozícií a navyše, vyjadrenia zo strany Saudskej Arábie a Ruska výpredaj dnes iba urýchlili," povedal v piatok v reakcii na vývoj na trhoch Matt Smith zo spoločnosti ClipperData.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla na záver piatkového obchodovania o 2,35 USD (3 %) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 76,44 USD (65,47 eura) za barel. Za celý týždeň zaznamenala pokles o 2,7 %, najväčší od začiatku apríla.

Cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s júlovým kontraktom, klesla na záver piatkového obchodovania o 2,83 USD (4 %) a obchodovanie ukončila na úrovni 67,88 USD za barel. Za celý týždeň klesla cena WTI o 4,9 %, čo predstavuje najvýraznejší týždenný pokles od začiatku februára.

(1 EUR = 1,1675 USD)