Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ŠEFČOVIČ: SR nesie v diskusiách o EÚ zodpovednosť za strednú Európu

Na archívnej snímke slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Foto: TASR - Michal Svítok

Slováci si podľa Šefčoviča ani sami neuvedomujú, ako sa Slovensko zmenilo od vstupu do EÚ.

Bratislava 19. júna (TASR) - Slovensko nesie v diskusiách o budúcnosti EÚ veľkú zodpovednosť za celkový hlas strednej Európy. Uviedol to dnes v Bratislave na brífingu v rámci výročnej konferencie "EÚ v roku 2017: ako zaistiť lepšiu budúcnosť Európy" podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič za účasti podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

"Sme (z V4) jedinou členskou krajinou eurozóny. Na rozdiel od našich dvoch susedov nečerpáme obrovskú politickú energiu na ťažké diskusie s členskými krajinami, respektíve s európskymi inštitúciami. Myslím si preto, že je veľmi dôležité, aby Slovensko prezentovalo pohľad strednej Európy na to, ako budúca EÚ má vyzerať, ako má posilnená spolupráca prebiehať, aby sa aj v tejto diskusii odzrkadľovali špecifiká, ktoré stredná Európa so sebou nesie," priblížil eurokomisár. Slováci si podľa Šefčoviča ani sami neuvedomujú, ako sa Slovensko zmenilo od vstupu do EÚ.

Podľa Pellegriniho SR na rozdiel od mnohých krajín stále patrí ku krajinám s vysokou mierou politickej stability. "Nejakým spôsobom sme si už zvykli, že máme niekoľko rokov po sebe stabilnú vládu a neprichádza každú chvíľu k predčasným voľbám. SR okrem svojej politickej stability a zdravých financií je jasným príkladom, akým ťažkým obdobím dokázali ľudia prejsť pri prijímaní rôznych reforiem, ktoré súviseli s naším členstvom v EÚ," povedal podpredseda vlády SR.

Slovensko podľa Pellegriniho patrí ku krajinám, ktoré si zodpovedne "robia domáce úlohy", pretože má plne pod kontrolou verejné financie, znižuje postupne svoj dlh a mieri k vyrovnanému rozpočtu. "To sú všetko záležitosti, ktoré Slovensko naozaj posúvajú do prvej ligy (v EÚ), pretože aj mnohé krajiny (starej) EÚ-15 v súčasnosti nemajú takú politickú a ekonomickú stabilitu, ako má SR," doplnil Pellegrini. Slovensko je podľa neho aj vzhľadom na svoju veľkosť krajinou, ktorá vie veľmi rýchlo reagovať na zmeny a výzvy a vie sa im rýchlejšie prispôsobiť ako nejaká veľká krajina.