Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Šéf Sociálnej poisťovne si odmenu zaslúži, tvrdí Mihál

Foto: TASR

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Mihála šéf Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka ušetril Slovensku 100 miliónov eur a preto odmenu, ktorá činí 12-násobok mesačného platu, si zaslúži.

Bratislava 27. februára (TASR) - Odmena pre šéfa Sociálnej poisťovne (SP) Ľuboša Lopatku je zaslúžená. "Dosiahol vo funkcii také výsledky, aké nedosiahol nikto iný, kto bol poverený riadením štátnej alebo verejnej inštitúcie od vzniku SR," zdôraznil dnes pre novinárov minister práce Jozef Mihál (SaS).

Svoju prvú odmenu od nástupu do funkcie generálneho riaditeľa poisťovne v objeme 12-násobku mesačného platu, 55.000 eur, má dostať najmä za ušetrenie štátu 100 miliónov eur nad rámec rozpočtu. Mihál upozornil, že Lopatka tiež zaviedol call centrum pre občanov či skrátil dobu vybavovania starobných dôchodkov, sťažností aj podnetov.

"Keby Slovensko malo 30 takýchto Ľubošov Lopatkov, a keby každý dokázal priniesť do rozpočtu 100 miliónov eur, tak by mala SR nulový deficit," skonštatoval. Pripustil však, že takáto odmena môže ľuďom pracujúcim za 300, 400 eur mesačne "klať oči", no vysvetlil, že Lopatka je mimoriadne nadaný manažér, vysoko rešpektovaný v odborných kruhoch.

"Od nástupu do funkcie žiadnu odmenu nedostal, postup je plne v súlade so zákonom," dodal. Za korektné Mihál považuje aj fakt, že odmenu navrhuje ešte pred predčasnými marcovými voľbami a nie po voľbách, aby sa vyhol aktuálnej diskusii, ako by to "niektorí urobili". Na záver zdôraznil, že na odmene bude trvať, aj keď by ju Lopatka teraz odmietal. Rozhodnúť má o nej vláde na najbližšom stretnutí.