Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Šéf Euroskupiny J.-C. Juncker navrhuje komisára pre Grécko

"Podľa mňa by bolo vhodné vytvoriť funkciu komisára, ktorého úlohou by bolo pomáhať pri vytváraní novej štruktúry gréckej ekonomiky," povedal Juncker.

Berlín 29. februára (TASR) - Európska únia by mala vytvoriť funkciu komisára pre Grécko, ktorý by dohliadal na celkový reformný proces s cieľom dostať krajinu z hlbokej hospodárskej krízy. Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Die Welt predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Podľa neho je jeho návrh odlišný od predchádzajúceho návrhu Nemecka vytvoriť pre Grékov "rozpočtového komisára," čo Grékov podráždilo. "Podľa mňa by bolo vhodné vytvoriť funkciu komisára, ktorého úlohou by bolo pomáhať pri vytváraní novej štruktúry gréckej ekonomiky," povedal Juncker. Dodal, že v tomto prípade by nešlo o "rozpočtového komisára," ale o "komisára, ktorý by v rámci svojej funkcie spájal všetky kompetencie Európskej komisie týkajúce sa Grécka". Ten by úzko spolupracoval s komisárom EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Ollim Rehnom.

Európska únia by podľa Junckera mala urobiť viac v oblasti lepšieho využitia eurofondov Grékmi a pri zvyšovaní konkurencieschopnosti krajiny.

Grécky parlament v utorok (28.2.) schválil nové úsporné opatrenia v objeme 3,2 miliardy eur, v rámci ktorých znížil minimálnu mzdu a zoškrtal dôchodky vo verejnom sektore. Opatrenia sú súčasťou balíka úspor, ktoré medzinárodní veritelia požadovali výmenou za schválenie druhého záchranného úveru pre Grécko v objeme 130 miliárd eur.