Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SE vlani dodali 20,7 TWh elektriny, vodné elektrárne s 20-% podielom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Výroba vo vodných elektrárňach je podľa SE ovplyvňovaná hydrologickou situáciou príslušného povodia.

Bratislava 15. júna (TASR) - Slovenské elektrárne, a. s., (SE) v roku 2012 dodali do elektrickej siete 20,7 TWh elektrickej energie. Z podielu jednotlivých zdrojov na čistých dodávkach predstavovali jadrové elektrárne 70 %, vodné elektrárne 20 % a 11 % tepelné elektrárne. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Janka Burdová.

Výroba vo vodných elektrárňach je podľa SE ovplyvňovaná hydrologickou situáciou príslušného povodia. "Z dôvodu nepriaznivých podmienok na Váhu výroba zaostávala, vyššie prietoky boli vlani zaznamenané až v novembri 2012. Celková výroba tak dosiahla 75,5 % z pôvodného plánu, teda 1457 GWh, čo je najnižšia úroveň od roku 2003," informovali Slovenské elektrárne vo výročnej správe za rok 2012.

"Výrazne lepšia hydrologická situácia bola na Dunaji, kde výroba elektriny dosiahla v minulom roku 2459 GWh. Je to druhá najvyššia výroba v histórii Gabčíkova a zodpovedá plneniu plánu na 111,6 %. Prečerpávacie vodné elektrárne si z pohľadu výroby udržali štandard," spresnila spoločnosť v správe.

Slovenské elektrárne, a. s., sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa ich hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-% podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Spoločnosť disponuje 5400 MW čistého výkonu. Ku koncu roka 2012 zamestnávala 5171 pracovníkov.

Vodná elektráreň Gabčíkovo je vo vlastníctve spoločnosti Vodohospodárska výstavba, š. p., ale jej prevádzku zabezpečujú Slovenské elektrárne, a. s.