Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SDKÚ-DS: Vládny Smer svojimi opatreniami ničí slovenskú ekonomiku

Mimoriadny Kongres SDKÚ-DS v sobotu 27. septembra 2014 v Mestskom kultúrnom stredisku v Senici. Na snímke Ondrej Matej (vpravo) a riaditeľ Ústrednej kancelárie SDKÚ-DS Milan Roman počas rokovania kongresu. Foto: TASR

Ako povedal predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman, prispeli k tomu nielen daňové licencie, ktoré nútia platiť dane aj spoločnosti v strate.

Bratislava 27. apríla (TASR)– Vládny Smer-SD ničí slovenskú ekonomiku, keď po likvidácii takmer 40.000 slovenských živnostníkov zlikvidoval 9000 firiem, vyhlásila dnes opozičná strana SDKÚ-DS. Ako povedal predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman, prispeli k tomu nielen daňové licencie, ktoré nútia platiť dane aj spoločnosti v strate.

"Ukončenie podnikateľskej činnosti je následok zlých rozhodnutí vlády Roberta Fica. K tomu treba pripočítať firmy, ktoré nevznikli kvôli deštrukčnej politike Roberta Fica. Bizarnosť najlepšie ilustrujú udalosti posledných dní. Zachraňuje jednu veľkú firmu za peniaze malých a poctivých podnikateľov. Tí odviedli DPH, odvody za zamestnancov, daň z príjmu za zamestnancov a ešte zaplatili aj Ficovu daň zo straty," povedal Roman a ako zhodnotil, títo sa "poskladali na dlh oligarchov spriaznených s vládou". "Smer pritom hovorí ľuďom, dajte nám vaše peniaze, my lepšie vieme, čo s nimi. Realita je pritom úplne iná," doplnil ekonomický expert SDKÚ-DS. Vláda podľa SDKÚ-DS aj svojimi ďalšími opatreniami v ekonomickej oblasti, nielen daňou zo straty, ale aj zmenou odpisových sadzieb, zmenou Zákonníka práce, zlikvidovala tisícky živnostníkov a firiem. "Toto sú prvé opatrenia, ktoré bude treba po voľbách okamžite opraviť. Zdá sa, že táto vláda by bola úspešnejšia, keby nerobila vôbec nič," konštatoval Roman.

Zhoršovanie podnikateľského prostredia na Slovensku bola jednou z tém aj na piatkovom (24.4.) rokovaní Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ). "Dnešné medializované informácie tento trend potvrdili. SDKÚ-DS je presvedčená, a najnovšie štatistiky to len potvrdzujú, že štát by mal nechať viac peňazí ľuďom, pretože oni sa vedia najlepšie rozhodnúť, čo s nimi spravia," povedal Roman.

Prijatie nového a pružného Zákonníka práce, odstránenie zbytočnej byrokracie a prehľadný daňový a odvodový systém sú podľa SDKÚ-DS tri kľúčové kroky potrebné pre rozvoj podnikania, zvyšovania zamestnanosti a rast životnej úrovne na Slovensku. "Pre rozvoj každej krajiny je, ako doplnil Roman, potrebné nastaviť vhodné prostredie. "Také, v ktorom by tí, ktorí vytvárajú a chcú vytvárať ďalšie pracovné miesta, museli prekonávať čo najmenej prekážok zo strany štátu," doplnil šéf sekcie SDKÚ-DS.