Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šancou na zníženie uhlíkovej stopy je využitie odpadového tepla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Možnosťou využitia tohto zdroja energie sa zaoberá aj Európska únia.

Tále 18. októbra (TASR) – Využitie odpadového tepla je jednou z možností, ako znížiť spotrebu primárnych energií, a tým aj uhlíkovú stopu Slovenska. Potenciál je v nevyužitom odpadovom teple z elektrární, energeticky náročných priemyselných prevádzok, ale napríklad aj z klimatizácií kancelárskych priestorov, nemocníc, alebo počítačových centier, povedala na konferencii o energetike Energofórum Martina Olejníková zo spoločnosti Veolia Energia Slovensko.

"Táto oblasť je neprebádaná, ale s veľkým potenciálom do budúcna," myslí si Olejníková. Najväčšie možnosti úspor energií sú podľa nej vo využití odpadového tepla pri výrobe elektrickej energie. Využiteľný je podľa Olejníkovej akýkoľvek zdroj odpadového tepla, ktorý je v blízkosti diaľkového vykurovania. "Je to otázka zachytenia a nasmerovania do rozvodov tepla a technickej kompatibility," dodala.

Možnosťou využitia tohto zdroja energie sa zaoberá aj Európska únia. V štúdiách pod spoločným názvom Heat Roadmap Europe (HRE) analytici uviedli, že získavanie tepla z priemyslu a teplo z výroby energie "je kľúčom k efektívnemu a odolnému sektoru vykurovania a chladenia a má potenciál podporovať miestne priemyselné odvetvia, hospodárstvo a zamestnanosť". Tieto zdroje by mohli podľa HRE pokryť najmenej 25 % výroby tepla v lokalite ich umiestnenia.

Martin Hájek z Teplárenského združenia Českej republiky však upozornil na problémy s využitím týchto zdrojov energie. "Hlavné zdroje sú v priemysle, kde však už je veľa možností využitých," povedal Hájek. U ostatných sa teplári boria s problémami, ako sú napríklad investície do infraštruktúry, alebo nízka teplota odpadového média.

Teplárenské spoločnosti sú ochotné investovať, no požadujú následnú garanciu dodávok minimálne na desať rokov. "To však v súčasnosti firmy nie sú schopné akceptovať," dodal Hájek. Problém prípadnej nízkej teploty vykurovacieho média si zasa vyžaduje optimalizáciu vykurovacej sústavy a zmenu spotrebiteľských návykov.

Podľa HRE je práve centrálne vykurovanie kľúčom na zníženie spotreby energií. Teplári však upozorňujú na snahu časti odberateľov sa od centrálneho vykurovania odpojiť. Na Slovensku je v súčasnosti tento trend blokovaný legislatívou, v nasledujúcich mesiacoch však bude musieť Slovensko aplikovať do svojej legislatívy takzvaný zimný energetický balíček EÚ, ktorý v určitých prípadoch odpojenie umožní.