Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ruská rozvojová banka VEB očakáva, že pre olympiádu príde o miliardy

V Petrohrade predstavili 30. mája 2013 sadu medailí na budúcoročnú zimnú olympiádu a paralympiádu v Soči. Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (druhý vľavo), prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge (tretí vľavo) a prezident a výkonný šéf organizačného výboru ZOH 2014 Dmitrij Černyšenko si prezerajú olympijské medaily počas zasadnutia MOV v Petrohrade. Foto: TASR/AP

VEB schválila viacerým ruským spoločnostiam na projekty pre olympiádu úvery za 220 miliárd rubľov.

Moskva 16. júna (TASR) - Ruská štátna rozvojová banka Vnešekonombank (VEB) predpokladá, že na stratových stavebných projektoch určených pre budúcoročné zimné olympijské hry v Soči príde približne o 165 miliárd rubľov (3,91 miliardy eur). Informovala o tom agentúra RIA Novosti.


VEB schválila viacerým ruským spoločnostiam na projekty pre olympiádu úvery za 220 miliárd rubľov, povedal pre portál Gazeta.ru predseda správnej rady banky Vladimir Dmitrijev. Zo schválených úverov banka už poskytla 110 miliárd rubľov a zvyšné peniaze plánuje vyplatiť do konca tohto roka. Medzi adresátmi sú v mnohých prípadoch miliardári ako Vladimir Potanin či Oleg Deripaska, alebo veľké ruské firmy ako plynárenský gigant Gazprom.

Podľa Dmitrijeva minimálne osem z 19 olympijských projektov financovaných bankou VEB je stratových. "Máme tak veľké pochybnosti, či naši dlžníci budú schopní úvery splatiť," povedal. Banka je v 100-% vlastníctve štátu a je povinná zabezpečiť úvery na dlhodobé projekty, ktoré by len ťažko získali financie z iných zdrojov.

Odhaduje sa, že Zimné Olympijské hry 2014 v Soči budú najdrahšou olympiádou v dejinách. Podľa posledných odhadov by mali stáť až okolo 1,5 bilióna rubľov, teda zhruba 35,5 miliardy eur.