Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový schodok Portugalska vzrástol v 1. kvartáli na 7,9 % HDP

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Začiatkom tohto týždňa minister financií Vitor Gaspar povedal, že Lisabon žiadne ďalšie úsporné opatrenia neplánuje.

Lisabon 29. júna (TASR) - Rozpočtový deficit Portugalska vzrástol v 1. kvartáli tohto roka na 7,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 7,5 % HDP v rovnakom období minulého roka. Oznámil to dnes portugalský štatistický úrad INE. Dôvodom je pokles príjmov z daní, keďže kríza znížila príjmy obyvateľstva, a na druhej strane zvýšené výdavky na podporu v nezamestnanosti, ktorá zaznamenala rast.

Tento vývoj zhorší Lisabonu šance na stlačenie deficitu v tomto roku na 4,5 % HDP, čo je úroveň, na ktorej sa portugalská vláda dohodla s Európskou úniou. Tá spolu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) poskytla minulý rok Portugalsku záchranný úver v celkovom objeme 78 miliárd eur pod podmienkou plnenia úsporných opatrení. Začiatkom tohto týždňa minister financií Vitor Gaspar povedal, že Lisabon žiadne ďalšie úsporné opatrenia neplánuje.

V roku 2011 zaznamenalo Portugalsko celkový rozpočtový deficit na úrovni 4,2 % HDP. To sa mu však podarilo len vďaka jednorazovému presunutiu približne 6 miliárd eur z dôchodkových fondov veľkých portugalských bánk do štátneho rozpočtu.