Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rožňavská samospráva chce vybudovať cyklochodník zo sídliska Juh

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Poslanec Karol Kováč podľa vlastných slov verí, že sa v budúcnosti podarí vybudovať systém komunikácií pre cyklistov v celom meste.

Rožňava 22. júla (TASR) – Výstavba cyklochodníka z najväčšieho mestského sídliska Juh je jedným z aktuálnych investičných zámerov samosprávy Rožňavy. Na tento účel žiada mesto nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu, pričom projekt v prípade získanej podpory spolufinancuje vo výške 23.300 eur. Zapojenie do výzvy odsúhlasili mestskí poslanci na júlovom zasadnutí.

„Cyklochodník bude rekonštruovaný na pôvodnom chodníku pre peších, ktorý sa nachádza na sídlisku Juh, lemujúci Alej Jána Pavla II. (štvorprúdová cestná komunikácia). Keďže rozširovanie chodníka nie je možné z dôvodu blízkeho umiestnenia optických sietí v zelenom páse, chodník po rekonštrukcii ostane v rovnakom profile 3,5 metra. Celková dĺžka rekonštruovaného chodníka bude 1,47 kilometra,“ uvádza samospráva v dôvodovej správe.

Poslanec Karol Kováč podľa vlastných slov verí, že sa v budúcnosti podarí vybudovať systém komunikácií pre cyklistov v celom meste. Myslí si však, že aktuálny návrh cyklochodníka nie je najvhodnejším riešením. „Obávam sa, že bude obmedzujúcim pre chodcov. Nenadväzuje ani na riešenie parkovacej politiky na Juhu, tak, ako je schválená v súčasnom stave,“ podotkol.

Ako uviedol poslanec Juraj Balázs, mesto má na vyznačenie cyklochodníkov vhodné široké komunikácie, napríklad Šafárikovu ulicu smerom na Juh. „Omieľame tu cyklochodníky päť rokov, ale nevieme sa pohnúť ani pol kroka dopredu. Pýtam sa, prečo,“ poznamenal poslanec, podľa ktorého by sieť komunikácií pre cyklistov mohla vyriešiť množstvo problémov, od dopravy, parkovania, jeho spoplatnenia alebo aj kondície obyvateľov.

Primátor Michal Domik súhlasil, že roky sa v tejto oblasti nič nerobilo, dodal však, že už sa to mení a v súčasnosti má mesto projekt podaný. „Odsúhlasili sme ho, ideme do toho. Bude dosť široký, budú sa tam môcť prechádzať aj rodičia s deťmi,“ avizoval primátor s tým, že súčasťou výstavby cyklochodníka má byť aj osvetlenie.