Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ropná spoločnosť Shell čoskoro zastaví dovoz ropy z Iránu

Foto: TASR/AP

Hovorca spoločnosti potvrdil vyjadrenia šéfa firmy Petra Vosera, ktorý na stredajšej (7. 3.) konferencii v Houstone naznačil, že spoločnosť čoskoro dovoz z Iránu zastaví.

Amsterdam 8. marca (TASR) - Holandská ropná spoločnosť Royal Dutch Shell oznámila, že do niekoľkých týždňov zastaví dovoz ropy z Iránu. Urobí tak omnoho skôr, než jej stanovujú sankcie Európskej únie (EÚ) proti Teheránu. Na ich základe mohla spoločnosť dovážať ropu z blízkovýchodnej krajiny ešte do konca júna.

Hovorca spoločnosti potvrdil vyjadrenia šéfa firmy Petra Vosera, ktorý na stredajšej (7. 3.) konferencii v Houstone naznačil, že spoločnosť čoskoro dovoz z Iránu zastaví. Nepotvrdil však odhady analytikov, podľa ktorých Shell dováža z Iránu denne asi 200.000 barelov ropy (1 barel = 159 litrov), pričom polovicu dodáva do Japonska a polovicu do Európy.

Royal Dutch Shell, najväčšia európska ropná spoločnosť, už skôr informovala, že sankcie západných krajín voči Iránu bude rešpektovať, neuviedla ale termín, kedy tak urobí.