Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Obavy z eskalácie konfliktu v Sýrii zdvihli cenu ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Blízky východ je kľúčovým zdrojom ropy a cez región prechádzajú dôležité tranzitné cesty.

New York 15. júna (TASR) - Cena americkej ropy vzrástla na záver týždňa o viac než 1 USD na najvyššiu úroveň od januára, keď trhy zareagovali na možnú eskaláciu konfliktu v Sýrii.


Dôvodom je rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu poskytnúť sýrskym rebelom bojujúcim proti režimu prezidenta Bašára Asada zbrane. Ako totiž oznámil Biely dom, má dôkazy o tom, že Asadov režim použil chemické zbrane proti opozícii. Informovala o tom agentúra AP.

Blízky východ je kľúčovým zdrojom ropy a cez región prechádzajú dôležité tranzitné cesty. Prípadná eskalácia konfliktu by tak mohla skomplikovať dodávky komodity na svetové trhy.

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v júli vzrástla na záver piatkového obchodovania na newyorskej burze o 1,16 USD na 97,85 USD (73,55 eura) za barel. Bola to najvyššia hodnota od januára. Za celý týždeň sa cena zvýšila o 1,82 USD, čo znamená o takmer 2 %.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla na záver týždňa o 98 centov a obchodovanie ukončila na úrovni 105,93 USD/barel.