Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rizikové subjekty budú mať prísnejšie pravidlá pri DPH

Foto: TASR/AP

Zmeny, ktoré dnes poslanci Národnej rady SR definitívne schválili, sa týkajú sprísnenia registrácie takýchto subjektov.

Bratislava 26. júla (TASR) - Rizikové subjekty budú mať zložitejšie podmienky pri spracovaní dane z pridanej hodnoty (DPH).

"Ide o firmy, ktoré v súčasnosti alebo v minulosti vlastnili alebo riadili spoločnosti, ktoré majú, alebo mali nedoplatky na DPH voči daňovému úradu," vysvetlil rezort financií.

Zmeny, ktoré dnes poslanci Národnej rady (NR) SR definitívne schválili, sa týkajú sprísnenia registrácie takýchto subjektov. "A rozšíriť právomoci daňového úradu zrušiť registráciu za platiteľa dane v odôvodnených prípadoch s cieľom vylúčiť z registra platiteľov dane a zo systému DPH osoby, ktoré sú rizikové a zneužívajú systém na neoprávnené čerpanie nadmerných odpočtov," dodalo ministerstvo.

Novela zároveň zavádza povinnosť platiť DPH prijímateľovi, respektíve kupujúcemu. Toto "opačné" pravidlo má platiť najmä pri nútenom predaji nehnuteľností konkurzom či exekúciou, ale aj pri predaji tovaru v rámci výkonu záložného práva a zabezpečovacieho prevodu vlastníckeho práva. Práve v týchto prípadoch totiž podľa rezortu dochádza k nevymožiteľnosti dane na strane predávajúceho, pričom kupujúci si uplatňuje právo na odpočítanie vstupnej dane.

Zavádza sa tiež povinnosť zábezpeky na daň či ručenie za ňu. "V žiadnom prípade cieľom zavedenia takých inštitútov v zákone nie je, aby tieto opatrenia negatívne ovplyvnili legálne podnikajúce subjekty," upozornilo ministerstvo. V tejto súvislosti zdôraznilo, že je možné zvýšením miery efektivity výberu DPH na priemernú úroveň Európskej únie (EÚ) zvýšiť výnos tejto dane približne o 1,6 % hrubého domáceho produktu, čo je 1,1 miliardy eur.

Novela prináša aj zmenu pre nových platiteľov DPH. Títo už budú musieť byť po novom počas prvého roka od registrácie mesačnými platcami, pričom v súčasnosti sú iba štvrťročnými. Túto povinnosť sa neúspešne pokúsil z legislatívy vypustiť poslanec Martin Chren (SaS). "V období zvyšovania minimálnych odvodov pre podnikateľov považujem akékoľvek navýšenie administratívne zaťaženie za neprijateľné," dôvodil počas rozpravy.

"Štvrťroční platitelia sú nami identifikovaní ako riziková skupina," oponoval šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Pod rúškom menších podnikateľov sa totiž podľa neho často skrývajú "kvázipodnikatelia", ktorí sa registrujú iba pre podvody na DPH. Upozornil zároveň, že ministerstvo už ustúpilo, keď nechalo možnosť platiť daň štvrťročne, pretože pôvodný návrh počítal s úplným zrušením tejto možnosti.