Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Richter: SR naďalej reguluje príchod pracovníkov z tretích krajín

Ján Richter, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Materiál chce minister predložiť v pondelok 24. septembra na rokovanie hospodárskej a sociálnej rady vlády. Následne by sa ním mala v stredu 26. septembra zaoberať vláda.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Slovensko podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) na rozdiel od krajín V4 naďalej ostáva krajinou, ktorá reguluje prísun pracovnej sily z takzvaných tretích krajín. Šéf rezortu práce to zdôraznil na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave s tým, že to je aj podstatou stratégie integrácie pracovnej sily z takzvaných tretích krajín na slovenskom trhu práce.

Materiál chce minister predložiť v pondelok 24. septembra na rokovanie hospodárskej a sociálnej rady vlády. Následne by sa ním mala v stredu 26. septembra zaoberať vláda.

"Materiál má za cieľ urobiť všetko pre to, aby orgány, ktoré proces príchodu pracovníkov zo zahraničia realizujú, boli rýchlejšie v konaní," opísal Richter. Aby napríklad tam, kde sa doteraz rozhoduje 90 dní, sa po novom rozhodlo do 30 dní. "Jednoducho, aby sme v maximálnej miere naplnili očakávania a voľné pracovné miesta investorov, aby nemuseli z územia Slovenskej republiky odchádzať," dodal šéf rezortu práce.

Stratégia má priniesť opatrenia nielen v rezorte práce, ale aj v rezorte vnútra, školstva, dopravy a zahraničných vecí. Súčasne by mala obsahovať aj úlohy pre samosprávu. Podľa Richtera sú v nej kroky, ktoré sú krátkodobé, teda do roku 2020, a tiež dlhodobé do roku 2030.

Dokument by sa mal zaoberať nielen integráciou zamestnancov z tretích krajín v pracovnom procese, ale tiež aj ich integráciou v pobyte na Slovensku.

"Som presvedčený, že v značnej miere budú uspokojení aj zamestnávatelia a že vytvoríme realizáciou opatrení v tomto dokumente predpoklady, aby najmä región západného Slovenska, kde je pracovnej sily nedostatok, mal vytvorené podmienky pre to, aby vedel zabezpečiť úlohy, aby sa neuvažovalo o nejakom odchode investorov z územia Slovenska," dodal Richter.

Priblížil, že v súčasnosti na Slovensku legálne pracuje celkovo 62.463 cudzincov. V auguste ich pribudlo 2327, z čoho bolo 942 ľudí z krajín EÚ.