Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Rheinmetall v 1. štvrťroku zvýšil prevádzkový zisk o 60 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Koncern Rheinmetall vyrába tanky, delostreleckú techniku, systémy protivzdušnej obrany, vojenské nákladné vozidlá a muníciu.

Düsseldorf 14. mája (TASR) - Nemecký zbrojársky koncern Rheinmetall v prvom štvrťroku pokračoval v silnom raste. Tržby spoločnosti sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 16 % na 1,58 miliardy eur a prevádzkový zisk o 60 % na 134 miliónov eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hospodársky výsledok opäť podporili obchod s ozbrojenými silami v Nemecku a ďalších partnerských krajinách, ako aj aktivity na odporu Ukrajiny, oznámila spoločnosť v utorok. Hodnota nových objednávok vzrástla na štyri miliardy eur zo sumy 3,1 miliardy zaznamenanej v prvom štvrťroku 2023. Celkovo Rheinmetall v súčasnosti eviduje nevybavené objednávky v hodnote viac ako 40 miliárd eur.

Spoločnosť v súlade s prognózou z januára tohto roka zopakovala, že za celý rok 2024 plánuje dosiahnuť tržby v objeme 10 miliárd eur. Vlani svoje tržby zvýšila o 12 % na 7,1 miliardy eur a čistý zisk o 9 % na 600 miliónov eur. Motorom rastu bol prudký nárast dopytu po začatí ruskej vojny proti Ukrajine.

Koncern Rheinmetall vyrába tanky, delostreleckú techniku, systémy protivzdušnej obrany, vojenské nákladné vozidlá a muníciu. Okrem dopĺňania výzbroje a modernizácie armád NATO dodáva Rheinmetall aj vojenskú techniku pre Ukrajinu, pričom náklady platí nemecká vláda.