Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rezort: Lykožrútová kalamita na Horehroní sa spracuje intenzívne

Na snímke lykožrútom napadnuté smreky. Foto: TASR Milan Kapusta

Môže sa preto na nevyhnutnú dobu aj zakázať alebo obmedziť využívanie lesov verejnosťou.

Bratislava 15. marca (TASR) - Lykožrútová kalamita na Horehroní, pre ktorú vyhlásili mimoriadnu situáciu, sa spracuje intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov. Môže sa preto na nevyhnutnú dobu aj zakázať alebo obmedziť využívanie lesov verejnosťou. Pre TASR to priblížila hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Veronika Daničová. Hovorí, že asanáciou kalamity vznikne v tomto roku najmenej 1000 hektárov odkrytej plochy.

"Vyhlásenie mimoriadnej situácie umožní efektívne zvládnutie kalamity na Horehroní, ktorá v prípade ďalšej nečinnosti reálne ohrozuje okolie vrátane Poľany," podotkol šéf agrorezortu Richard Takáč (Smer-SD). Dodal, že vyhlásenie mimoriadnej situácie zároveň umožní lepšie oboznámenie obyvateľov o stave a tiež zlepší možnosti analýzy a vyhodnocovania opatrení.

MPRV deklaruje, že bude nápomocné obci, samospráve i Okresnému úradu v Brezne. Avizovalo, že bude aktívne spolupracovať na riešení kalamity v okolí Čierneho Balogu a dohliadať na všetky procesy, aby sa zabránilo rozšíreniu podkôrneho hmyzu na ďalšie územia.

Menej kritická, avšak taktiež riziková, je podľa ministerstva situácia s lykožrútom v oblasti Nízkych Tatier na lesných správach Malužiná a Čierny Váh. Aktuálne tam evidujú spolu takmer 50.000 kubických metrov (m3) poškodených stromov. Ďalej ide o oblasť Oravy, lesné správy Zákamenné a Mútne, takmer s 45.000 m3 a oblasť Kysúc, lesné správy Čadca a Stará Bystrica, s objemom 40.000 m3 poškodených stromov. "Na porovnanie, dve podkôrnym hmyzom najzasiahnutejšie lesné správy na Horehroní aktuálne evidujú takmer 275.000 m3 poškodených stromov," podotkla hovorkyňa.

Okresný úrad v Brezne vyhlásil od štvrtka (14. 3.) mimoriadnu situáciu v súvislosti s lykožrútovou kalamitou v oblasti Horehronia. Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý tak urobil v súlade s uznesením vlády.