Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Rezort financií pripravuje výdavkové limity pre budúcu vládu

Ivan Mikloš Foto: TASR/Pavel Neubauer

Novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Bratislava 2. marca (TASR) - Pripravovaná novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy ukáže, ako zodpovedne pristúpia budúce vlády ku znižovaniu deficitu verejných financií a k rozpočtovým výdavkom. Nový zákon totiž prinesie výdavkové limity, ktoré jasne preukážu, ako kabinet dodržiava pravidlá a vlastné ciele v rámci ozdravovania verejných financií.

"Tieto výdavkové stropy sú veľmi účinným nástrojom. Sú nástrojom, ktoré nám odporúča Európska rada každoročne už od roku 2004," povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Na rozdiel od prekročenia horného limitu verejného dlhu nebude prekročenie výdavkového limitu spojené s automatickými sankciami.


Výdavkový limit do 30. júna 2013

Pri určení konkrétnej výšky limitu bude mať rozhodujúce slovo vláda SR, ktorá stanoví cieľ v rámci zlepšovania dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Na jeho základe vypočíta Rada pre rozpočtovú zodpovednosť konkrétny výdavkový limit. Pôjde o sumu v eurách, ktorá určí, koľko môže verejná správa, s výnimkou územnej samosprávy, za daný rok minúť. Prvý limit by podľa predloženého návrhu mala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť určiť do 30. júna 2013 na roky 2014 až 2017.


Zverejnenie percenta

V rámci nových pravidiel by mala každá nová vláda do 60 dní po schválení programového vyhlásenia a vyslovení dôvery zverejniť, o aké percento bude každoročne zlepšovať ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti. Bude to pritom nutné aj po znížení deficitu verejných financií pod 3 %. Keďže podľa európskeho Paktu stability a rastu musia vlády každoročne znižovať štrukturálny deficit minimálne o 0,5 %. Na základe zverejneného cieľa vlády určí Rada pre rozpočtovú zodpovednosť do 90 dní od schválenia programového vyhlásenia vlády výdavkové stropy na ďalšie 4 roky, teda na dĺžku volebného obdobia.

Novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "Predpokladáme, že by mala byť schválená v priebehu tohto roka, čiže predpokladám, že na jeseň by mal byť tento zákon schválený," podotkol Mikloš.