Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rezort financií: IT projekty za 92 miliónov eur zlepšia informatizáciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozšírenie elektronických služieb obcí s celkovými nákladmi na vlastníctvo vo výške 54,9 milióna eur zabezpečí, aby mohlo ďalších 1073 obcí poskytovať občanom služby v elektronickej forme.

Bratislava 11. decembra (TASR) – IT projekty v hodnote 92 miliónov eur pri naplnení predpokladov zlepšia úroveň informatizácie na Slovensku a dosiahnu dostatočnú ekonomickú návratnosť. Uviedol to Štefan Kišš, riaditeľ z Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií (MF) SR.

Podľa MF SR rozšírenie elektronických služieb obcí (DCOM+) s celkovými nákladmi na vlastníctvo vo výške 54,9 milióna eur zabezpečí, aby mohlo ďalších 1073 obcí poskytovať občanom služby v elektronickej forme. Podľa hodnotenia rezortu financií síce existujú malé riziká pre prínosy projektu, ale nemali by ohroziť jeho celkovú ekonomickú návratnosť.

Druhý projekt dátových integrácií s nákladmi na vlastníctvo za 24 miliónov eur rozširuje počet organizácií štátnej správy, ktoré budú medzi sebou zdieľať referenčné údaje s cieľom naplniť princíp "jedenkrát a dosť". "Na základe predložených podkladov nevieme overiť výšku prínosov a nákladov projektu, avšak ekonomická opodstatnenosť projektu je dostatočne robustná voči rizikám," uviedol Kišš.

"Kvalita IT projektov sa výrazne zlepšila, aj keď najlepší z možných svetov sme zatiaľ nedosiahli. Najčastejšie rezervy sú pri posúdení alternatív a vyčíslení prínosov," poznamenal Kišš. Projekty často očakávajú úspory znižovaním potrebných ľudských zdrojov. Rezort financií ich preto odporúča rozmeniť na drobné, podľa jednotlivých organizácií, a úspory monitorovať počas realizácie.