Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Republikáni menia stratégiu

Republikánski lídri si po prezidentských voľbách, v ktorých znova zvíťazil Barack Obama, a tiež po zvýšení demokratickej väčšiny v Senáte uvedomili, že musia prehodnotiť svoju stratégiu.

Washington 19. januára (TASR) - Republikáni v americkej Snemovni reprezentantov prepracovali svoju stratégiu pre diskusiu s demokratmi o zvýšení dlhového stropu. Vyhlásili, že schvália zvýšenie limitu pre trojmesačný dlh bez toho, aby požadovali škrty vo výdavkoch. Uviedla to agentúra Bloomberg.

Namiesto toho republikáni využijú hlasovanie o zvýšení rozpočtového stropu, ktoré je naplánované na 23. januára, a pokúsia sa prinútiť demokratov v Senáte, aby prijali rozpočet a odhalili tak svoj plán výdavkov.

Podľa predsedu Snemovne Johna Boehnera cieľom tejto stratégie je dostať Senát do situácie, keď bude nútený spolu so Snemovňou primať vládu, aby "odhalila svoje plány".

Republikánski lídri si po prezidentských voľbách, v ktorých znova zvíťazil Barack Obama, a tiež po zvýšení demokratickej väčšiny v Senáte uvedomili, že musia prehodnotiť svoju stratégiu.

Ministerstvo financií tento týždeň upozornilo, že USA prekročia povolenú maximálnu hranicu pre štátny dlh niekedy v období od polovice februára do začiatku marca.

Kongres v nasledujúcich týždňoch čakajú dve dôležité fiškálne rozpravy a následné hlasovania. Republikáni sa preto rozhodli využiť tieto rozpravy, aby sa pokúsili presadiť krátenie rozpočtových výdavkov.

Americkým vládnym agentúram dôjdu peniaze na prevádzku 27. marca. Zákonodarcovia musia dovtedy schváliť návrh nových rozpočtových výdavkov. V opačnom prípade bude vláda musieť zatvoriť svoje úrady. Okrem toho v marci vstúpia automaticky do platnosti škrty vo výdavkoch štátu v celkovej výške 100 miliárd USD (75,05 miliardy eur), z toho polovicu predstavujú výdavky na obranu. Kongres rozhodnutie o zrušení týchto škrtov odložil, keď 1. januára schvaľoval legislatívu, ktorá zabránila pádu USA z tzv. fiškálneho útesu.