Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Portály ako Airbnb ženú ceny bytov aj nájomného v Prahe nahor

Foto: TASR

Fenomén krátkodobých prenájmov potom vytvára na ceny bytov v českom hlavnom meste ešte silnejší tlak.

Praha 12. augusta (TASR) - Popularita krátkodobých prenájmov prostredníctvom online portálov Airbnb či Booking.com v Česku rapídne rastie. Výsledkom je zvyšujúci sa dopyt po bytoch, ktorý ženie nahor ich ceny, ale aj rastúce nájomné v "normálnych" bytoch. Podľa údajov developerských spoločností si len v Prahe tretina nových majiteľov zaobstará byt ako investíciu. Síce nie každý sa rozhodne nehnuteľnosť prenajímať krátkodobo, skupina takých podnikateľov sa však rozširuje.

"S rastom cien klesá výnos investičných bytov na prenájom, nakoľko tempo zvyšovania nájomného nie je také vysoké ako v prípade cien bytov. Preto niektorí investori nakupujú byty s cieľom prenajímať ich krátkodobo a dosahovať vyššie výnosy," vysvetľuje Miroslav Linhart, partner a vedúci skupiny nehnuteľností v spoločnosti Deloitte.

Fenomén krátkodobých prenájmov potom vytvára na ceny bytov v českom hlavnom meste ešte silnejší tlak. "Ľudia, ktorí majú úspory, hľadajú možnosti investície v čase, keď úročenie v banke je minimálne. Nízke hypotéky a ekonomický optimizmus zasa zvyšujú dopyt po realitách," vymenováva dôvody Jan Zachystal z realitnej kancelárie RE/MAX Alfa. Z analýzy spoločností Trigema, Skanska Reality a Central Group vyplýva, že medziročne sa v 2. štvrťroku tohto roka zvýšila priemerná cena štvorcového metra v novom byte v Prahe o 15 % na 75.791 Kč (2897,76 eura) a podľa prognóz sa bývanie bude zdražovať aj naďalej.

V databáze Airbnb je v celej Českej republike takmer 16.000 nehnuteľností, z toho až dve tretiny v hlavnom meste. Okrem Prahy sú byty na krátkodobý prenájom zaujímavé ešte v turisticky obľúbených, ako aj dobre dostupných destináciách. "Aktuálne sa záujem rozširuje aj mimo centra mesta, a to do lokalít s dobrou dopravnou dostupnosťou," dodala Denisa Višňovská, partnerka realitnej kancelárie Lexxus.

Výnosy, ktoré je možné dosiahnuť z bytu prenajímaného krátkodobo, sú na prvý pohľad atraktívne. Miroslav Linhart z Deloitte odhaduje, že majiteľ 2+kk v centre Prahy, ktorý sa rozhodne zarábať prostredníctvom Airbnb či Booking.com, môže získať o 50 % až 80 % vyšší príjem než pri dlhodobom prenájme.

Realitní odborníci ale pred skreslenou vidinou vysokých ziskov z krátkodobých prenájmov varujú. "Krátkodobý prenájom prináša veľa starostí, prácu navyše a aj veľa ďalších výdavkov," upozorňuje Tomáš Duda, výkonný riaditeľ realitnej spoločnosti Professionals. Majiteľ bytu bude musieť viac investovať do jeho zariadenia, počítať musí aj s nákladmi na upratovanie a najmä s omnoho vyšším opotrebovaním bytu. "V kombinácii s možnou nižšou obsadenosťou v niektorých lokalitách alebo v niektorých obdobiach roka môže v konečnom dôsledku investor zarobiť menej než s dlhodobým nájomníkom," upozornil Linhart.

Možnosť podnikania prostredníctvom Airbnb a Booking.com navyše ovplyvňuje aj trh s bytmi určenými na dlhodobý prenájom. V určitých lokalitách totiž majitelia bytov dávajú prednosť krátkodobým prenájmom pred dlhodobými, čo znižuje ponuku bytov a zvyšuje v nich nájomné.

Na skutočnosť, že krátkodobé nájomné je vyššie než dlhodobé, už zareagovali majitelia bytov, ktoré prenajímajú dlhodobo. "Často zvyšujú ceny, aby dosiahli rovnaké výnosy ako tí, ktorí využijú svoje jednotky na krátkodobý prenájom," tvrdí Višňovská.

To potvrdzuje aj štatistika. Podľa developerskej spoločnosti Trigema sa v Prahe platí za štvorcový meter v nájomnom byte v priemere 300 Kč, zatiaľ čo koncom minulého roka to bolo o 20 Kč menej.