Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast ruskej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalil na 1,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od júla do konca septembra medziročne stúpol len o 1,3 %, uviedol ruský štatistický úrad vo svojom predbežnom odhade.

Moskva 13. novembra (TASR) - Tempo rastu ruskej ekonomiky sa v 3. kvartáli nečakane výrazne spomalilo. Hlavným dôvodom je negatívny vplyv sankcií USA.

Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od júla do konca septembra medziročne stúpol len o 1,3 %, uviedol ruský štatistický úrad vo svojom predbežnom odhade. V 2. štvrťroku sa HDP zvýšil o 1,9 %. Analytici oslovení agentúrou Bloomberg počítali so znížením tempa expanzie na 1,4 %.

Ruský prezident Vladimir Putin po svojom znovuzvolení v marci sľúbil, že zrýchli tempo rastu ekonomiky nad globálny priemer na úrovni 3,7 %. Putinove ambície však brzdia sankcie USA, ktorých dôvodom je snaha Moskvy o ovplyvňovanie volieb.

Rusko sa vyrovnáva s ďalšími sankciami uvalenými v apríli a zároveň sa pripravuje na nové, ktorých návrh je už v americkom Kongrese. Moskva sa podľa slov Eliny Ribakovej z think-tanku Bruegel pripravuje na "úplnú finančnú izoláciu". Aktuálne už takmer nie je závislá od externého financovania, dodala Ribakova. Návrhy nových sankcií sa totiž týkajú aj vládnych dlhopisov a štátnych bánk.

Rusko je tak aktuálne viac odolné voči externým šokom, než bolo v roku 2014, keď USA uvalili prvé sankcie. Krajine pomohlo aj zvýšenie cien ropy. Zníženie výdavkov, prísna menová politika a budovanie rezerv z príjmov z ropy síce zvýšili odolnosť voči šokom, ale spôsobili tiež spomalenie rastu ekonomiky.