Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Japonsku sa v marci mierne spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medziročná miera inflácie vo štvrtej najväčšej svetovej ekonomike v marci 2024 klesla na 2,7 % z 2,8 % vo februári.

Tokio 19. apríla (TASR) - Medziročný rast inflácie v Japonsku sa v marci 2024 mierne spomalil po tom, ako vo februári dosiahol najväčšie tempo od novembra 2023. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Medziročná miera inflácie vo štvrtej najväčšej svetovej ekonomike v marci 2024 klesla na 2,7 % z 2,8 % vo februári. Ekonómovia takýto výsledok očakávali.

Štatistiky ukázali, že v marci sa spomalil rast cien v doprave (na 2,9 % z 3 % vo februári) a bol stabilný v prípade potravín (4,8 %) a bývania (0,6 %). Ceny energií však klesli najmenej za jeden rok (-1,7 % oproti -3 %), pričom dotácie na energie od vlády by sa v máji mali úplne skončiť.

Aj medziročná miera jadrovej inflácie, bez nestálych cien potravín a energií, v marci klesla, a to na 2,6 % zo štvormesačného maxima 2,8 % vo februári. Dosiahla pritom nižšiu úroveň než 2,7 %, ktoré predpovedali analytici.

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy spotrebiteľské ceny v Japonsku v marci vzrástli o 0,2 %, najviac od vlaňajšieho októbra, po stagnácii v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.