Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rašiho úrad zorganizoval pracovné semináre v 7 krajských mestách

Richard Raši, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Odborníci sa chcú zamerať na konzultácie so starostami a primátormi miest a obcí, ktorí žiadajú poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) na projekt Wifi pre Teba.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) organizoval prostredníctvom siete informačno-poradenských centier (IPC) školiace pracovné semináre v siedmich krajských slovenských mestách. Odborníci z ÚPVII sa chcú na seminároch zamerať na konzultácie so starostami a primátormi miest a obcí, ktorí žiadajú poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) na projekt Wifi pre Teba, aby predišli nedostatkom pri ich predkladaní žiadostí. Úrad vicepremiéra o tom informoval v piatok médiá.

„Našou ambíciou je zefektívniť samotný proces spracovania žiadostí a odstrániť nedostatky v rámci predkladaných podkladov týkajúcich sa verejného obstarávania a žiadostí o platbu. Záleží nám na tom, aby boli výdavky úspešným žiadateľom preplatené v čo najkratšom čase. Dôležité je však aj individuálne poradenstvo, ktoré naši odborníci poskytnú tým žiadateľom, ktorí sa ešte len plánujú zapojiť do výzvy,“ zdôraznil vicepremiér Richard Raši (Smer-SD).

Pracovný školiaci seminár sa začína 21. októbra v Žiline, pokračuje 23. októbra v Banskej Bystrici, 28. októbra v Nitre, 5. novembra v Trnave, 13. novembra v Košiciach, 14. novembra v Prešove a 19. novembra v Trenčíne. Na školenia budú pozvaní všetci predstavitelia miest a obcí, evidovaní v databáze príslušného samosprávneho kraja.

Tí záujemcovia, ktorí nie sú v evidencii a majú záujem o školenie, sa môžu prihlásiť telefonicky alebo e-mailom v informačno-poradenskom centre konkrétneho krajského mesta. IPC sú k dispozícii potenciálnym žiadateľom a prijímateľom minimálne 40 hodín týždenne, počas ktorých poskytujú osobné, resp. telefonické a e-mailové konzultácie. V prípade väčšieho záujmu o školenie, budú uprednostnení skôr prihlásení účastníci.

K dopytovej výzve na projekt Wifi pre Teba bolo k 16. októbru 2019 predložených 428 žiadostí o NFP, z ktorých ÚPVII už uzatvoril 252 zmlúv o poskytnutie príspevku. Ostatné budú nasledovať, nakoľko sú žiadosti v schvaľovacom procese. Čo sa týka jednotlivých krajov, najviac žiadostí bolo predložených v Nitrianskom samosprávnom kraji, konkrétne 132, za ním nasleduje Žilinský (82) a Banskobystrický (69). Najmenej žiadostí, dvadsať, bolo predložených v Košickom samosprávnom kraji, informoval ÚPVII.

„Aktuálne sa uskutočňuje už piate kolo výzvy, ktorého uzatvorenie bude 13. novembra 2019. V závislosti od počtu predložených žiadostí o NFP v piatom kole, úrad zváži otvorenie šiesteho, nakoľko v rámci výzvy ostáva ešte dostatočná alokácia pre ďalších žiadateľov,“ dodal vicepremiér Raši.

Na Wifi pre Teba, ktorého cieľom je zabezpečiť mestám a obciam bezplatné, bezdrôtové a vysokokvalitné pripojenie na internet, a to na vybraných verejných priestranstvách, je zo zdrojov Európskej únie na jeden projekt vyčlenený maximálny možný príspevok 15.000 eur.