Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Prírodné katastrofy stáli vlani svet rekordných 370 mld. USD

Ničivá prílivová vlna cunami sa valí na obytnú zónu v japonskom Natori Foto: TASR/AP

Japonské zemetrasenie a vlny cunami z marca 2011 sa na ekonomických stratách podieľali vyše polovicou. Pre poisťovne to bolo najnákladnejšie zemetrasenie v histórii.

Zürich 28. marca (TASR) - Prírodné katastrofy stáli svetovú ekonomiku minulý rok rekordných 370 miliárd USD (277,51 miliardy eur) a náklady pre poisťovací sektor dosiahli druhú najvyššiu hodnotu v histórii. Uviedla to dnes švajčiarska zaisťovňa Swiss Re.

Najvyššie náklady pre poisťovne priniesol rok 2005, keď hurikán Katrina zasiahol New Orleans a okolie, čo poisťovací sektor stálo okolo 123 miliárd USD.

Druhá najväčšia zaisťovňa na svete informovala, že náklady poisťovní v dôsledku prírodných katastrof vzrástli v minulom roku viac než dvojnásobne na 116 miliárd USD. V prognóze z decembra minulého roka ešte zaisťovňa predpokladala škody na úrovni 108 miliárd USD a najväčšia zaisťovňa na svete Munich Re v januári tohto roka odhadovala škody pre poisťovací sektor okolo 105 miliárd USD.

Japonské zemetrasenie a vlny cunami z marca 2011, ktoré spôsobili smrť vyše 19.000 ľudí, sa na celkových ekonomických stratách podieľali vyše polovicou a pre poisťovne to bolo pri sume 35 miliárd USD najnákladnejšie zemetrasenie v histórii.

Japonské zemetrasenie a cunami z marca 2001




Napriek tomu táto suma predstavovala len 17 % z celkových škôd, keďže v Japonsku poistenie nemá veľkú tradíciu.
Trajekt na streche budovy v meste Ocuči na severovýchode Japonska
Foto: TASR/AP

"Ak by bolo poistenie v Japonsku rozšírenejšie, rok 2011 by bol aj pre poisťovne určite najnákladnejším rokom," povedala analytička Swiss Re Lucia Bevereová.

Japonsko po ničivom zemetrasení a cunami pred rokom a teraz







Na druhej strane, v prípade zemetrasenia na Novom Zélande museli poisťovne kryť až 80 % škôd. Toto zemetrasenie ich vyšlo 12 miliárd USD a rovnakú sumu museli vyplatiť v prípade záplav v Thajsku. To sa pre zmenu zapísalo do dejín ako najnákladnejšia poistná udalosť spôsobená riekou, keďže záplavy zasiahli územie vo veľkosti Švajčiarska.

V Ázii stáli prírodné katastrofy poisťovne vyše 49 miliárd USD. To znamená najviac zo všetkých oblastí sveta. Hurikánová sezóna v Spojených štátoch bola minulý rok relatívne pokojná, čo umožnilo zmierniť dôsledky pre poisťovací sektor, napriek tomu, že tornáda spôsobili škody za vyše 25 miliárd USD.