Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Priepasť medzi bohatými a chudobnými sa zväčšuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oxfam International vo svojej správe konštatuje, že minulý rok pribudol vo svete každý druhý deň nový miliardár, zatiaľ čo hodnota majetku najchudobnejšej polovice svetovej populácie klesla o 11 %.

Nairobi 21. januára (TASR) - Daňové systémy kladú vysokú záťaž na chudobných a verejné služby sú nedostatočne financované. Priepasť medzi bohatými a chudobnými sa zväčšuje, čo vyvoláva hnev verejnosti vo svete. Uviedla to v pondelok Winnie Byanyimaová, výkonná riaditeľka charitatívnej organizácie Oxfam International so sídlom v kenskom Nairobi.

Oxfam International vo svojej správe konštatuje, že minulý rok pribudol vo svete každý druhý deň nový miliardár, zatiaľ čo hodnota majetku najchudobnejšej polovice svetovej populácie klesla o 11 %.

Organizácia zverejnila svoju správu v pondelok, keď sa vo švajčiarskom Davose začínajú schádzať politici, bankári a podnikatelia na výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF). Oxfam International v správe píše, že vlády vynakladajú čoraz menej financií na verejné služby a nedarí sa im ani zastaviť daňové úniky.

"Chudobní ľudia trpia dvakrát tým, že sú zbavení základných služieb a platia aj vyššie daňové zaťaženie," uviedol Byanyimaová.

Hodnota majetku miliardárov sa vlani zvýšila o 12 % alebo o 2,5 miliardy USD (2,19 miliardy eur) denne, zatiaľ čo 3,8 miliardy najchudobnejších ľudí zaznamenalo pokles hodnoty svojho majetku o 500 miliónov USD každý deň, dodala Byanyimaová.

Charita pripomína, že daňové sadzby pre bohatých a korporácie sa v uplynulých dekádach znížili. A keď vlády zlyhajú pri zdanení bohatých, prenesú daňové zaťaženie na chudobných ľudí prostredníctvom spotrebných daní, ako je daň z pridanej hodnoty, povedala Byanyimaová.

Dodala, že v dôsledku týchto nepriamych daní na základné potraviny či iné základné spotrebiteľské produkty, ako je mydlo, potom chudobní ľudia zaplatia zo svojich príjmov relatívne vyššie dane ako bohatí.

(1 EUR = 1,1402 USD)