Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Prezidentka odobrila zľavu 50 % za vedenie stavebného sporenia rodinám

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Novelou sa tiež zavedie definícia domácnosti. Tvoria ju manžel, manželka a maloleté deti, uvedené skutočnosti budú preukazovať sobášnym listom a rodným listom dieťaťa.

Bratislava 17. júla (TASR) - Rodiny budú mať zľavu 50 % z výšky poplatkov, náhrady nákladov alebo inej odplaty za vedenie stavebného sporenia počas 12 mesiacov odo dňa poskytnutia štátnej prémie. Vyplýva to z novely zákona o stavebnom sporení skupiny poslancov OĽANO, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Novelou sa tiež zavedie definícia domácnosti. Tvoria ju manžel, manželka a maloleté deti, uvedené skutočnosti budú preukazovať sobášnym listom a rodným listom dieťaťa. Na získanie štátnej prémie pre rodiny s deťmi bude stačiť nasporiť 50 % sumy potrebnej na štandardnú štátnu prémiu. Štátna podpora zameraná na získanie vlastného bývania by sa tak podľa predkladateľov mala stať dostupnou aj pre rodiny s nižším príjmom a malými deťmi.

"Minimálna suma sporenia je pri získavaní štátnej prémie rozhodujúca, obzvlášť pre rodiny s nižším a priemerným príjmom. V realite pozorujeme, že skoro žiadna domácnosť s nižším príjmom nemá možnosť ušetriť si 2800 eur ročne, aby dostala maximálnu štátnu prémiu vo výške 70 eur. Na uplatnenie nároku na štátnu prémiu nesmie čistý príjem žiadateľa presiahnuť približne 1176 eur, pričom na získanie úplnej štátnej prémie je potrebné nasporiť 233 eur mesačne, preto priemerná nasporená suma, a tým aj priemerná štátna prémia býva menej než polovičná," vysvetlili poslanci v dôvodovej správe.

Každý žiadateľ sa bude môcť rozhodnúť, či ako jednotlivec požiada o štátnu prémiu podľa doterajších podmienok, alebo si zvolí alternatívu posudzovania nároku na rodinnú štátnu prémiu. Kombinácia nebude možná.

Novela bude účinná od 1. januára 2024.