Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Premiéra pobúrili kroky SPP

Foto: TASR/Miroslav Košírer

"My sa snažíme na Slovensku ozdravovať verejné financie, ochrániť slabších a SPP predloží návrh na zvýšenie ceny plynu pre domácnosti v tomto čase o 17 %," skonštatoval premiér.

Bratislava/Brusel 29. júna (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) považuje za absolútne nekorektné, čo predvádza v posledných týždňoch spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP).

"My sa snažíme na Slovensku ozdravovať verejné financie, robíme všetko preto, aby sa to nedotýkalo ľudí s nízkymi a strednými príjmami a prenášame to cez solidaritu a silných a bohatých. A SPP predloží návrh na zvýšenie ceny plynu pre domácnosti v tomto čase o 17 %," uviedol po skončení dvojdňového summitu európskych lídrov v Bruseli Fico.

"Chcem povedať majiteľom 49 % akcií SPP z Nemecka a Francúzska, že koloniálna doba sa už skončila. Slovensko nie je kolónia, kde jednoducho prídu, nasadia si ceny, zarobia a odídu. Všetci vieme, že Nemci a Francúzi chcú predať 49 % akcií SPP. Myslím si, že je čas, aby ich predali veľmi rýchlo. Pretože toto, čo robia na Slovensku v čase konsolidácie verejných financií, v čase, keď držíme ľudí nad vodou, aby prežili v ťažkom období, prísť s takýmto nemorálnym návrhom. V čase, keď klesajú ceny plynu na trhoch, to je dôležité povedať, to je len to, že vnímajú Slovensko ako kolóniu, územie, kde si môžu robiť, čo chcú," vyhlásil.

"Oznamujem priateľom z Francúzska a Nemecka, majiteľom SPP, že všetky legálne prostriedky vynaložíme na to, aby nikdy k takémuto zvýšeniu cien plynu pre domácnosti na Slovensku neprišlo. Čím skôr akcie predajú, tým lepšie urobia, pretože nič sme z týchto investorov na Slovensku nemali, nič. Nič neinvestovali do SPP, len vybrali z neho peniaze, zarobili veľké peniaze na ziskoch a teraz ho predajú so ziskom a odchádzajú odtiaľto preč," podčiarkol.

"Takýto prístup principiálne ako predseda vlády odmietam. Je to prístup necitlivý. My sa správame solidárne v Európe voči všetkým krajinám, ktoré sú v eurozóne. Máme korektný dialóg s Francúzskom aj s Nemeckom. Ale si ako predseda vlády neželám, ani vláda SR si neželá, aby sa takto niekto nekorektne a amorálne správal k občanom SR. Sedemnásťpercentný návrh na zvýšenie ceny plynu nech si strčia za klobúk, a to im hovorím veľmi jasne a dopredu. Takéto zvýšenie jednoducho neexistuje, aby sme teraz takto zaťažovali verejnosť pri poklese cien plynu, ktorého sme svedkami na európskych trhoch," dodal.

Hovorca SPP Peter Bednár 28. júna 2012 informoval, že SPP predložil 13. júna 2012 Úradu pre reguláciu sieťových odvetví návrh na úpravu cien za dodávku plynu pre domácnosti v priemere o 17 %. "Podľa názoru SPP regulátor svoj výpočet cien pre rok 2012 postavil na nereálnych očakávaniach v oblasti vývoja kurzu amerického dolára a eura a tým umelo znížil regulované ceny plynu," konštatoval.

Dôvodom navrhovanej úpravy cien je podľa neho tiež skutočnosť, že spoločnosť SPP nemala možnosť zohľadniť svoje reálne náklady už od začiatku tohto roku, ako aj neexistencia korekčného faktora v regulačnom rámci. Preto podľa posledných prepočtov SPP hrozí za rok 2012 v regulovanom segmente opäť výrazná strata na úrovni niekoľko desiatok miliónov eur.

Riešenie tohto nepriaznivého stavu, ktorý nie je dlhodobo udržateľný, nie je podľa Bednára súčasťou ani predkladaného nového zákona o regulácii. "SPP preto, rovnako ako v minulosti, musí postupovať konzistentne a navrhnúť cenovú úpravu, ktorá odráža reálnu situáciu na trhu," zdôraznil.

Pripomenul zároveň, že SPP upozorňuje na nedostatky súčasnej regulačnej metódy, dlhodobo a priebežne sa snaží reagovať na vývoj kľúčových trhových faktorov. Na nákupnú cenu zemného plynu má v súčasnosti negatívny vplyv najmä výmenný kurz amerického dolára a eura.