Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Premiér: Kvôli balíčku sa nevzdáme dosiahnuť vyrovnané hospodárenie

Na archívnej snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vláda tak podľa Pellegriniho slov nemení stanovené plány týkajúce sa vyrovnaného rozpočtu.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Predpokladaná suma 600 miliónov eur bude musieť stačiť na financovanie opatrení z pripravovaného nového sociálneho balíčka. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že v záujme vlády je dosiahnuť vyrovnané hospodárenie.

"Budeme robiť všetko pre to, aby sme zlepšili kvalitu života na Slovensku, pretože krajine sa darí. Ale jednou z čŕt našej novej vlády je, že chceme zodpovedne hospodáriť. Tých 600 miliónov eur bude musieť stačiť, pretože ja chcem, aby sme predstavili rozpočet, ktorý ďalej smeruje k vyrovnanému rozpočtu," vyhlásil Pellegrini.



O návrhoch opatrení bude premiér rokovať s ostatnými koaličnými stranami. "Nájdeme taký mix opatrení, ktorý pomôže slovenskému turizmu, našim seniorom, ktoré budú smerovať k podpore mladých rodín, aby sme zlepšili úroveň odmeňovania štátnych a verejných zamestnancov, zdravotných sestier a učiteľov. To je všetko ten mix, o ktorom budeme diskutovať. Na to by mal postačovať ten balík, ktorý máme k dispozícii," skonštatoval Pellegrini.

Vláda tak podľa jeho slov nemení stanovené plány týkajúce sa vyrovnaného rozpočtu. "Rozpočet, ktorý bude predstavený z dielne ministerstva financií, bude počítať s vyrovnaným rozpočtom v roku 2020 a už v roku 2019 bude musieť byť relatívne blízko. To nie sú peniaze, ktoré budú musieť byť reprezentované nejakými ďalšími opatreniami, ktoré majú priniesť tržby v hodnote ďalších 600 miliónov eur. Ak sa ekonomike darí, tak na strane príjmov dosahujeme výraznejšie výnosy, výdavky sa snažíme udržiavať pod kontrolou a ten rozdiel môžeme použiť pre ľudí," dodal Pellegrini.