Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Premiér Babiš pokladá jadro za základ českej energetiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Juhokórejská spoločnosť KHNP je jedným zo šiestich záujemcov o výstavbu jadrových blokov v Česku.

Praha 1. decembra (TASR) - Český premiér Andrej Babiš pokladá jadro za základ českej energetiky. Po predchádzajúcich rokovaniach s francúzskymi a americkými predstaviteľmi rokoval v stredu (28. 11.) o výstavbe jadrového bloku aj s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, ktorý sa zastavil v Prahe na ceste do Buenos Aires na samit G20.

Kórejský hosť informoval premiéra Babiša, že jeho krajania zvládli budovanie atómky v Abú Zabí v dohodnutom termíne a neprekročili jej pôvodný rozpočet.

Premiér výsledok ocenil a dal ho do protikladu s oneskorovaním a predražovaním budovania jadrových blokov na Slovensku a vo Fínsku.

Mun Če-in podľa portálu ČT24 Andreja Babiša tiež informoval, že Kórejská republika má v prevádzke 24 jadrových blokov. Za 40 rokov ich činnosti nedošlo ani k jednej havárii. V krajine sa teraz budujú ďalšie tri atómové bloky.

Juhokórejská spoločnosť KHNP je jedným zo šiestich záujemcov o výstavbu jadrových blokov v Česku. Okrem nej sa o objednávku usilujú americká spoločnosť Westinghouse, francúzska EdF, čínska China General Nuclear Power, Areva spolu s Mitsubishi Atmea a ruský Rosatom.

Predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová v októbri uviedla, že KHNP má teraz zo šiestich záujemcov najlepšie referencie. „Dôležitá je informácia, že Južná Kórea má moderné technológie a presvedčila o nich v Abú Zabí," uviedol v stredu premiér Babiš.