Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Prefa Sučany otvorila halu na výrobu stropných panelov za 8 miliónov

Na snímke robotníci pri výrobnom procese predpätých stropných panelov v novej výrobnej hale spoločnosti Prefa Sučany vo štvrtok 11. apríla 2024 v Sučanoch. Foto: TASR Daniel Stehlík

Nová výrobná hala má rozlohu 3080 štvorcových metrov. Vyrábajú v nej stropné panely výšok 200, 265, 320, 400 a 500 milimetrov.

Sučany 11. apríla (TASR) - Investíciu takmer osem miliónov eur si vyžiadala výstavba novej výrobnej haly závodu Prefa Sučany. Otvorili ju vo štvrtok dopoludnia v Sučanoch a vyrábajú v nej predpäté stropné panely. Časť z celkovej sumy spolufinancovali zo zdrojov Európskej únie. Potvrdil to predseda predstavenstva skupiny Prefa Sučany Jozef Kubinec.



Nová výrobná hala má rozlohu 3080 štvorcových metrov. Vyrábajú v nej stropné panely výšok 200, 265, 320, 400 a 500 milimetrov. Ide o železobetónové prvky s dutinami, vystužené pozdĺžnou prepínanou výstužou. Sú vhodné pre priemyselné stavby, ale aj na stavby určené na občiansku vybavenosť a bývanie - rodinné či bytové domy. "K lepšiemu výrobnému procesu stropných panelov prispieva aj nová betonárka s dvoma miešacími jadrami najmodernejšej technológie. Samotné výrobky sú testované v našom laboratóriu, ktoré prešlo taktiež modernizáciou, a dnes si kvalitu výroby testujeme vo vlastnej réžii," uviedol Kubinec.

Predpäté panely sú určené pre stropné alebo strešné konštrukcie. "Hlavnými výhodami je minimalizácia mokrých procesov pri stavbe. Strop pri stavbách tak nepotrebuje debnenie či podperné stojkovanie," doplnil predseda predstavenstva.

Fabrika zamestnáva 300 ľudí. Eurofondová dotácia bola vo výške 1,9 milióna eur.