Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Predaj liehovín v Česku sa prepadol o 38 %

Ilustračné foto. Foto: TASR

Zatiaľ čo konzumenti piva a vína prešli vo veľkej miere na nákup týchto nápojov v maloobchode, v prípade liehovín je rast predaja v tomto segmente podstatne slabší.

Praha 17. decembra (TASR) - Opakované uzatvorenie hotelov a reštaurácií, ako aj úbytok turistov, zasahujú do štatistík českého trhu s alkoholickými nápojmi. Predaj liehovín za 10 mesiacov tohto roka klesol v Česku podľa najnovších údajov o 38 % a celkové tržby za predaj liehovín v gastronómii sa vplyvom karanténnych opatrení znížili o 2,2 miliardy korún českých (83,97 milióna eur), uviedol server E15.cz.

Napriek výraznému poklesu tržieb Česko na spotrebnej dani za liehoviny vybralo za január až október oproti rovnakému obdobiu minulého roka menej "iba" o 240 miliónov Kč. Môže za to najmä zvýšenie spotrebnej dane na liehoviny od začiatku tohto roka o 13,2 %.

"Uzatvorenie segmentu HORECA v predvianočnom období je pre nás obrovskou ranou. V gastronómii sa predá približne 50 % celkovej spotreby liehovín. Ani mierne vyšší predaj v maloobchode nie je schopný tieto straty vykompenzovať," hovorí výkonný riaditeľ Únie výrobcov a dovozcov liehovín Českej republiky Vladimír Darebník. Ako dodal, zatiaľ čo konzumenti piva a vína prešli vo veľkej miere na nákup týchto nápojov v maloobchode, v prípade liehovín je rast predaja v tomto segmente podstatne slabší.

(1 EUR = 26,200 CZK)