Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu eurozóny v auguste vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity.

Frankfurt nad Mohanom 18. októbra (TASR) - Prebytok bežného účtu eurozóny v auguste vzrástol. Prispel k tomu vyšší primárny príjem aj prebytok bilancie služieb. Informovala o tom v piatok Európska centrálna banka (ECB).

Podľa ECB sa prebytok bežného účtu eurozóny po úprave o sezónne vplyvy v auguste zvýšil na 27 miliárd eur z 22 miliárd eur v júli.

Prebytok v obchode s tovarom sa pritom nezmenil a zostal na úrovni 28 miliárd eur, ale prebytok bilancie služieb v sledovanom období stúpol na 5 miliárd eur z 2 miliárd eur mesiac predtým.

Aj primárny príjem v auguste vzrástol na 7 miliárd eur z 5 miliárd eur. A zároveň deficit sekundárnych príjmov sa udržal na úrovni 14 miliárd eur.

Za 12 mesiacov do konca augusta vykázala eurozóna prebytok bežného účtu vo výške 312 miliárd eur, čo predstavuje 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) regiónu. Toto kladné saldo však bolo nižšie ako 398 miliárd eur za 12 mesiacov do konca augusta 2018.

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.