Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Pozemkové úpravy si navrhli okresy ako systémové opatrenie

Gabriela Matečná, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Premiér Peter Pellegrini a šéfka agrorezortu Gabriela Matečná avizovali prípravu zásadného dokumentu o komasácii pôdy, ktorá má zahŕňať tisícky katastrálnych území.

Bratislava 3. marca (TASR) - Aktivitu, ktorej predmetom sú pozemkové úpravy, si okresy Trebišov a Revúca navrhli ako systémové opatrenie. Pre TASR to uviedol Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Jeho uskutočnenie v roku 2019 je dôležité v súvislosti s realizáciou príslušného akčného plánu, pri ktorom je potrebná súčinnosť vyššieho územného celku alebo orgánu ústrednej štátnej správy, dodal úrad.

Vláda schválila v stredu (27. 2.) desiatky priorít pre deväť z najmenej rozvinutých okresov z dielne ÚPVII. V okresoch Trebišov a Revúca je to aj iniciovanie a realizácia projektov pozemkových úprav, ktoré budú riešiť rozdrobenosť vlastníctva pôdy v katastrálnych územiach okresu. Zodpovednými sú okresný úrad a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, uvádza sa v materiáli na rokovanie vlády.

Napríklad v okrese Trebišov ide o územia zamerané na vinohradníctvo. Pozemkové úpravy majú umožniť prehľadnejšie hospodárenie na pôde a podporiť rozvoj poľnohospodárskej výroby a agroturistiky.

Pozemkové úpravy sú aktuálnou témou v agrorezorte. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) avizovali vo februári prípravu zásadného dokumentu o komasácii pôdy, ktorá má zahŕňať tisícky katastrálnych území. Pozemkové úpravy ako prioritu vlády a transparentnú klasifikáciu a výber katastrálnych území očakávajú Komora pozemkových úprav SR a stavovské organizácie geodetov a kartografov.

Na ich tlačovej besede vo februári odznelo, že úpravy sa začali v roku 2003 a skončili sa v roku 2009. V decembri 2018 bolo zrušené obstarávanie MPRV SR na 168 katastrálnych území zo strany Úradu pre verejné obstarávanie, voči čomu sa rezort odvolal. Úpravy boli aj jednou z požiadaviek nespokojných farmárov z Iniciatívy poľnohospodárov, ktorí prišli na traktoroch do Bratislavy (19. - 22.2.) rokovať o problémoch v rezorte.