Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poslanci za SaS a OĽaNO podávajú pre eKasy podnet na Ústavný súd

Ústavný súd SR, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Podstatou podania, pod ktoré sa už podpísal potrebný počet poslancov, je podľa poslanca za SaS Jozefa Rajtára zásah do osobných dát nielen obchodníkov, ale najmä občanov.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Opoziční poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia OĽaNO dávajú podanie na Ústavný súd pre systém on-line pripojených elektronických registračných pokladníc na finančnú správu (eKasa). Poslancom sa nepáči krátky termín na zavedenie nového systému, tvrdia, že systém neprinesie očakávané výsledky, a namietajú jeho možnú protiústavnosť zásahom do osobných práv spotrebiteľov. Poslanci o tom informovali na štvrtkovom brífingu.

Podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej problémy s eKasami pretrvávajú a koniec roka, dokedy musia všetci podnikatelia nový systém bez rizika pokút zaviesť, sa blíži. Podľa Finančnej správy (FS) SR je v súčasnosti pripojená asi polovica z celkového počtu 240.000 registračných pokladníc.

"Spochybňujeme fakt, že každá pokladnica má byť napojená na finančnú správu. Neprinesie to očakávané výsledky. Spochybňujeme šibeničné termíny," povedala Kiššová. Pokiaľ bude SaS súčasťou budúcej vlády, povinné pripojenie registračných pokladníc podľa Kiššovej zruší.

Krátky termín na zavedenie nového systému ani jeho podľa SaS sporná účinnosť však nie je najväčším problémom. Podstatou podania, pod ktoré sa už podpísal potrebný počet poslancov, je podľa poslanca za SaS Jozefa Rajtára zásah do osobných dát nielen obchodníkov, ale najmä občanov. Poslanci sa obávajú možnej personifikácie nákupov s pomocou vernostných karát alebo pomocou bezhotovostných prevodov. "Všetky tieto dáta dostáva FS," povedal Rajtár. Dáta sa dajú podľa poslanca zneužiť na sledovanie ľudí alebo napríklad na identifikáciu vierovyznania. Podanie by mali na Ústavný súd zaslať pravdepodobne v piatok (13. 9.)

Finančná správa s opozičnými poslancami nesúhlasí. "Jednoznačne odmietame útoky na projekt eKasa. Finančná správa nezbiera údaje o zákazníkoch a nemá nástroje na ich stotožňovanie. ID klienta nie je povinný údaj. Táto výmena informácií sa uskutočňuje iba medzi zákazníkom a obchodníkom," uviedla hovorkyňa FS SR Ivana Skokanová.

Dôkazom, že ide o projekt, ktorý má význam v boji proti daňovým podvodom, je podľa hovorkyne fakt, že po kontrole pokladníc u kontrolovaných podnikateľov vzrástli tržby približne o 30 %. "Finančná správa odmieta, aby politici zneužívali tému 'on-linezácie' registračných pokladníc. Spochybňovanie projektu jednoznačne navodzuje dojem, že útoky na eKasu majú za cieľ zabrániť lepšiemu výberu daní a ochrane poctivých podnikateľov a kupujúcich," dodala Skokanová.