Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Poslanci schválili krvavý zákon, tvrdí iniciatíva Zastavme hazard

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Drobné vylepšenia podľa iniciatívy nedokážu vyvážiť negatívne dôsledky, ktoré spoločnosť čakajú.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Iniciatíva Zastavme hazard tvrdí, že poslanci Národnej rady (NR) SR schválili krvavý zákon, uviedli to na margo schválenia zákona o hazarde. Iniciatíva je zároveň šokovaná zo správania sa poslancov parlamentu, ktorí nesú zodpovednosť za množstvo zmarených životov. TASR o tom informoval Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard.

Drobné vylepšenia podľa nich nedokážu vyvážiť negatívne dôsledky, ktoré spoločnosť čakajú. Beňa uviedol, že to bude viditeľné na náraste vkladov do hazardu. Viac problémových hráčov nevyhnutne znamená viac kriminality a prirodzene aj viac obetí trestných činov.



Beňa uviedol, že každý, kto zdvihol ruku za tento zákon, hlasoval za to, aby sa sprivatizoval sektor online hazardu. Rovnako podľa neho hlasoval za to, aby stávkové kancelárie dostávali každý rok darček v podobe znížených odvodov oproti súčasnosti o viac ako 33 miliónov ročne. "Hlasoval za predĺženie mnohých licencií na hazardné hry z dvoch až na desať rokov. Hlasoval za to, aby občania napriek úspešným petíciám nemohli vyhnať hazard z miest a obcí až desať rokov," povedal Beňa. Poukázal aj na to, že reklama na online hazard sa bude šíriť aj medzi deťmi, a tak sa bude propagovať hazardné správanie medzi mládežou.

Matej Perašín z iniciatívy Zastavme hazard uviedol, že ich pripomienky boli ignorované. "Vďaka vysokej dostupnosti online hazardných hier a masívnej reklame očakávame desaťtisíce nových hráčov, z ktorých takmer polovica môže mať problém s hraním. Problémoví hráči pravidelne prehrávajú viac peňazí, ako si môžu dovoliť, čím spôsobujú vážne problémy sebe aj svojej rodine," povedala Perašín.

Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier čakajú nové prísnejšie pravidlá. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú v utorok schválil parlament. Právna norma reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotrebiteľov.