Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Poslanci chcú riešiť daniarov nepriamou novelou

Na Finančnú správu by mal až do vzniku novej vlády po marcových voľbách dohliadať krízový štáb.

Bratislava 29. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR chcú problémy vo Finančnej správe (FS) SR riešiť nepriamou novelou cez zákony, ktoré majú na programe dnešnej mimoriadnej schôdze. Vláda tak zatiaľ k tejto téme zasadnúť nemusí.

Na Finančnú správu by mal až do vzniku novej vlády po marcových voľbách dohliadať krízový štáb. Návrh by mal predložiť dnes v pléne opozičný Smer-SD, diskutoval o ňom dnes aj finančný výbor parlamentu. Konkrétne znenie zatiaľ ostáva nejasné, za určitých podmienok by ho podporili aj predstavitelia viacerých bývalých koaličných strán.

Smer-SD už do programu aktuálnej schôdze presadil diskusiu o riešení situácie vo FS SR. Vládny kabinet má podľa návrhu uznesenia okamžite vykonať opatrenia na riešenie kritickej situácie v daňovo-informačnom systéme. Finančný výbor však tento návrh dnes nepodporil.

V uznesení má zároveň zákonodarný zbor kabinet vyzvať, aby bezodkladne predložil návrh na skrátené konanie o novele zákona o správe daní, ktorá predĺži lehotu na zavedenie povinnosti daňovým subjektom doručovať podania elektronickými prostriedkami. Zároveň má vláda v skrátenom režime predložiť novelu zákona o orgánoch štátnej správy.