Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Portugalsku hrozí, že nesplní tohtoročné rozpočtové ciele

Foto: TASR/AP

Portugalsko sa s veriteľmi dohodlo, že tento rok zníži rozpočtový schodok na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a na budúci rok ho stlačí na 3 % HDP.

Lisabon 26. júla (TASR) - Portugalsku hrozí vážne riziko, že nesplní tohtoročné rozpočtové ciele. Na príčine je slabší ako očakávaný výkon ekonomiky. Uviedla to dnes vo svojej najnovšej správe Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Vláda v Lisabone síce plní program úsporných opatrení, ktorý je podmienkou finančnej pomoci od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), ale zhoršovanie situácie v ekonomike jej komplikuje snahu o zníženie rozpočtového schodku v tomto roku na plánovanú úroveň, upozorňuje organizácia.

Aj stále vysoké výnosy z portugalských krátkodobých dlhopisov signalizujú, že vláda bude musieť prijať dodatočné opatrenia, ak sa chce vrátiť na finančné trhy po vyčerpaní záchranného úveru.

Portugalsko sa s veriteľmi dohodlo, že tento rok zníži rozpočtový schodok na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a na budúci rok ho stlačí na 3 % HDP. Kabinet tiež očakáva, že štátny dlh sa do roku 2013 vyšplhá na 116 % HDP a až potom začne klesať.

Dodržiavanie podmienok záchranného programu takmer určite pomôže Portugalsku v strednodobom horizonte znížiť zadlženie, ale zároveň stúpa aj riziko, že recesia jeho ekonomiky sa prehĺbi a nezamestnanosť ešte vzrastie. Vláda by preto mala podniknúť kroky na stabilizáciu hospodárstva, radí OECD.

Organizácia zároveň predpovedá, že HDP Portugalska tento rok klesne o 3,2 % a na budúci rok sa zníži o 0,9 %.