Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Poradcovia nemeckej vlády: Ekonomika Nemecka neporastie ani o percento

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V poslednom období sa tempo rastu výrazne spomalilo, čiastočne pre problémy v chemickom a automobilovom sektore.

Berlín 19. marca (TASR) - Poradcovia nemeckej vlády výrazne zhoršili prognózu ekonomického rastu Nemecka a očakávajú, že rast ekonomiky nedosiahne v tomto roku ani 1 %. Zároveň upozornili, že riziká spojené s pripravovaným odchodom Británie z Európskej únie, obchodnými spormi a výraznejším, než pôvodne očakávaným spomalením rastu čínskej ekonomiky, sú vysoké.

Panel poradcov nemeckej vlády v oblasti ekonomiky v najnovšej prognóze uviedol, že tento rok by nemecká ekonomika mala vzrásť len o 0,8 %. V ostatnej prognóze v novembri ešte počítali s rastom o 1,5 %. V budúcom roku však počítajú so zrýchlením rastu na 1,7 %.

Poradcovia dodali, že v poslednom období sa tempo rastu výrazne spomalilo, čiastočne pre problémy v chemickom a automobilovom sektore. Zároveň varovali, že špirála protekcionistických opatrení má potenciál stlačiť ekonomiku do recesie.

V tomto smere však nie všetci členovia panelu zdieľajú rovnaký názor. Ako povedal jeden z členov tímu poradcov Christoph Schmidt, s rozmachom nemeckej ekonomiky sa síce počítať nedá, ale vzhľadom na silu domácej ekonomiky recesiu v dohľadnom období neočakáva.