Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodárska komora víta projekt tzv. zelenej nafty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

SPPK od spustenia úvodných tohtoročných diskusií o možných spôsoboch podpory poľnohospodárstva presadzovala, aby sa pomoc cielene dostala najmä do špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta projekt tzv. zelenej nafty. Finančná pomoc 30 miliónov eur môže výrazne oživiť slovenské poľnohospodárstvo, ktoré v podmienkach jednotného európskeho trhu nutne potrebuje zvyšovať svoju konkurencieschopnosť. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na projekt tzv. zelenej nafty, ktorý predstavilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Zdôraznila, že SPPK od spustenia úvodných tohtoročných diskusií o možných a najvhodnejších spôsoboch podpory poľnohospodárstva presadzovala, aby sa pomoc cielene dostala najmä do špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby. Preto rozdelenie 30 miliónov eur pre citlivé komodity na základe objektívne vypočítaných nákladov na spotrebu nafty pri každej jednej podporenej oblasti je podľa SPPK tým správnym a najmä spravodlivým spôsobom, ako pomôcť tým poľnohospodárom, ktorí prinášajú pridanú hodnotu pre krajinu.

"Je vysoko pozitívnou správou, že sa neobraciame vidieku chrbtom, že chceme aj takýmto spôsobom podporiť vyššiu zamestnanosť alebo kvalitu pôdy, ktoré súvisia s počtom zvierat, intenzitou hnojenia alebo pestrosťou skladby zeleninárstva a ovocinárstva. Aj preto projekt zelenej nafty je zelenou pre slovenský vidiek," uviedol predseda SPPK Emil Macho v reakcii na predstavený projekt tzv. zelenej nafty.

Systémové opatrenie tzv. zelenej nafty v budúcom roku podľa SPPK podporí pestovanie ovocia, zeleniny, konzumných zemiakov, strukovín, cukrovej repy, sóje, maku, ľanu, konope, chmeľu, koreninových a liečivých rastlín. V živočíšnej výrobe pôjdu finančné prostriedky do chovu hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní a hydiny.

Holéciová dodala, že práve uvedené oblasti totiž roky najviac doplácajú na dlhodobú finančnú poddimenzovanosť celého slovenského agropotravinárskeho sektora, ktorého kondíciu ovplyvňuje výška priamych platieb alebo úroveň štátnej pomoci v porovnaní s okolitými krajinami.

Podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (SNS), za účasti generálneho riaditeľa sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefana Rybu, v stredu na brífingu oznámila, že projekt tzv. zelenej nafty podporí konkurencieschopnosť slovenských farmárov. Prvé výzvy na podpory by mal agrorezort vypísať v 1. polroku 2019 a farmári by mali platby dostať v 3. štvrťroku budúceho roku. Celková suma vyčlenená na zelenú naftu dosiahne 30 miliónov eur.