Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Polícia vyšetruje predaj emisných kvót Trnavskej teplárenskej

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa denníka SME sa podozrivé emisné obchody udiali počas prvej Ficovej vlády

Bratislava 13. júla (TASR) - Funkcionári štátnej spoločnosti Trnavská teplárenská Ivan Gabriel a Peter Hurtík predávali emisné kvóty spoločnosti pod cenu.

V dnešnom vydaní to tvrdí denník SME, podľa ktorého už polícia začala v tejto veci trestné stíhanie.

"Obom tento týždeň prišlo uznesenie o začatí trestného stíhania. Polícia v ňom píše, že pri predaji kvót nechránili verejný záujem, nezohľadnili dostupné informácie a predali ich hlboko pod cenu," uviedol denník.

Gabriel v súčasnosti riadi ekonomiku podniku a Hurtík je od 26. júna na základe konkurzu šéfom celej teplárne. Oznámil už však, že funkciu zloží, aby sa očistil. Podozrivé emisné obchody sa udiali počas 1. Ficovej vlády, kedy Gabriel aj Hurtík sedeli v predstavenstve spoločnosti ako nominanti SNS.

Trnavská teplárenská, ktorá patrí Fondu Národného Majetku (FNM) SR, mala počas troch rokov stratiť na predajoch emisných kvót viac ako milión eur. Predajné ceny boli totiž oproti priemerným trhovým štvrtinové až polovičné. "Akýkoľvek predaj je ziskom pre spoločnosť, pretože ich nadobúdacia cena je nulová. Prideľuje ich štát a ich hodnota je účtovná a odvíja sa od referenčnej ceny na bratislavskej Komoditnej burze," povedal pre denník Hurtík. Nespomína si už ale prečo predal emisné povolenky za zlomkové ceny oproti cenám na burze.