Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Poisťovne evidujú prvé hlásenia škôd spôsobených víchricou

Na archívnej snímke polámané konáre po víchrici. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na preplatenie škôd, ktoré napácha víchrica, je potrebné mať uzatvorené poistenie nehnuteľnosti a domácnosti.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Ľudia už nahlasujú poisťovniam prvé škody po víchrici, ktorá sa prehnala Slovenskom. Poisťovni Generali nahlásili klienti zatiaľ 11 škôd v celkovej výške takmer 13.000 eur.

"Škody sa však vyšplhajú zrejme na oveľa vyššiu sumu. Predpokladáme totiž, že klienti budú postupne nahlasovať aj ďalšie poistné udalosti. Išlo najmä o poškodenie áut, keď na ne spadol zlomený konár či sneh. Silný vietor tiež odfúkol strechu domu, zlomený konár zasa poškodil vedľajšiu budovu," informoval TASR Milan Janásik z Generali.

Ako ďalej uviedol, na preplatenie škôd, ktoré napácha víchrica, je potrebné mať uzatvorené poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Dôležité je mať poistené živelné riziká, a to vrátane víchrice a krupobitia. Škody na budovách sa kryjú z poistenia nehnuteľnosti, škody na zariadení, nábytku, spotrebičoch, oblečení zasa z poistenia domácnosti. Ak voda či vietor poškodia auto, tieto škody poisťovňa preplatí z havarijného poistenia.

Aj Allianz-Slovenská poisťovňa eviduje škody spôsobené víchricou v pondelok (11.12.). "Klienti nám začali prvé poistné udalosti po víchrici nahlasovať už skoro ráno, dopoludnia ich bolo približne 40, aktuálne evidujeme cez 80 škôd spôsobených silným vetrom," povedala TASR Helena Kanderková z Allianz-SP.

Najčastejšie ide o poškodené strechy, prístrešky a ploty, ktoré poškodili popadané stromy, a tiež odfúknuté a zrolované plechy na strechách. Hlásenia, ako uviedla, pribúdajú v desiatkach každú hodinu a je predpoklad oveľa väčšieho rozsahu škôd.