Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Podnikateľom treba vytvoriť podmienky, aby ich nájomné bývanie zaujalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

NBS sa nájomnému bývaniu venuje z pohľadu celkového hodnotenia situácie na trhu.

Bratislava 18. novembra (TASR) - V oblasti nájomného bývania majú samosprávy priestor na financovanie prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania a pre podnikateľskú sféru treba vytvoriť podmienky v legislatíve, aby to bolo pre ňu zaujímavé. Pre TASR to povedal analytik Národnej banky Slovenska (NBS) Mikuláš Cár počas realitnej konferencie NARKS & TREND 2018 v Bratislave. Práve nájomné bývanie bolo na nej témou jedného z diskusných panelov.

NBS sa nájomnému bývaniu venuje z pohľadu celkového hodnotenia situácie na trhu. Pokiaľ ide o opatrenia z medzinárodných inštitúcií, začiatkom decembra príde správa Medzinárodného menového fondu, ktorá upravuje aj túto oblasť a odporúča, aby sa zväčšil nájomný sektor na Slovensku, uviedol analytik NBS.

Najprv musí byť podpora, motivácia pre developerov od štátu, aby išli do projektu nájomného bývania, uviedla riaditeľka odboru retailových produktov Poštovej banky Melinda Burdanová. „Keď predávajú byty, majú profit okamžite. Nie sú ničím motivovaní, aby riešili nájomné bývanie, kde je návratnosť investície omnoho dlhšia, nehovoriac o legislatívnych obmedzeniach, ktoré sú v prospech nájomcu, a nie vlastníka nehnuteľnosti," uviedla. Komerčné nájomné bývanie označila za dobrú cestu v budúcnosti v prípade výkyvov ekonomiky. Vo fáze rastu by developeri vedeli byty predávať, a naopak, vo fáze recesie by voľné byty prenajímali.

Existuje forma podpory pre výstavby nájomných bytov pre obce a neziskové organizácie, ale komerčný segment takú podporu nemá, podotkla právnička z advokátskej kancelárie Deloitte Legal Dagmar Yoderová. „Rezort financií má v úmysle zaviesť reguláciu, kde by developerom v stavebnom povolení bola uložená povinnosť v rámci projektu postaviť 5 až 10 % nájomných bytov," uviedla. Developeri nebudú tým podľa nej nadšení z viacerých dôvodov. Do stavebných povolení sa im ukladá povinnosť budovania súvisiacej infraštruktúry, čo by malo byť primárne vecou štátu a samosprávy, a od roka 2017 platia poplatok za rozvoj.

Projekty komerčných nájomných bytov majú dlhodobú návratnosť a na strane ponuky by preto mohli figurovať finančné inštitúcie s dlhodobými lacnými zdrojmi, konštatoval pre TASR analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický mimo konferencie. „Otázka je, či nižšie vrstvy, ktoré nedosiahnu na hypotéku v banke, nie sú pre ne príliš rizikovou skupinou. Môže ísť vo veľkej miere o nižšie kvalifikovaných ľudí," povedal s tým, že títo ľudia môžu mať v horších časoch problém s pracovným uplatnením, a tak aj s platením nájomného.