Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Šéfka MMF: Iba prímerie v obchode medzi USA a Čínou nestačí

Na archívnej snímke Kristalina Georgievová. Foto: TASR/AP

Nová šéfka Medzinárodného menového fondu zároveň krajiny vyzvala, aby začali spolupracovať na reforme svetového obchodného systému.

Washington 17. októbra (TASR) - Nová šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová privítala čiastočnú obchodnú dohodu medzi USA a Čínou. Ako však v tejto súvislosti uviedla, na vyriešenie problémov vo svetovom obchode to nestačí. Rovnako opatrne privítala aj dohodu Británie a Európskej únie o brexite.

Čo sa týka čiastočnej dohody o obchode medzi USA a Čínou, podľa Georgievovej "je to skutočne veľmi dobrá správa, že Čína a USA spolu opätovne diskutujú". Ako však v prvý deň konania výročnej schôdzky MMF a Svetovej banky vo Washingtone dodala, "je to stále málo".

"Iba prímerie nestačí, svetový obchod potrebuje trvalý mier, aby sa mohol vrátiť k svojej pôvodnej úlohe motora svetovej ekonomiky," povedala, pričom zároveň vyzvala krajiny, aby začali spolupracovať na reforme svetového obchodného systému.

Podobne privítala aj dohodu Bruselu a Londýna o vystúpení Británie z Európskej únie. "Kde je vôľa, tam je cesta," uviedla pre novinárov. Podľa nej je však potrebné veci dotiahnuť do konca. Dohodu ešte musí schváliť Európsky parlament a najmä britský parlament, ktorý o nej bude hlasovať v sobotu (19. 10.).

V súvislosti s brexitom šéf Svetovej banky David Malpass uviedol, že brexitová sága viedla k zvýšeniu neistoty, ktorá sa odrazila na vývoji svetovej ekonomiky. "Najmä európska ekonomika zaznamenala výrazné spomalenie," povedal Malpass.