Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Podľa P. Kažimíra sú očakávania o raste ekonomiky príliš optimistické

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo aktuálne odhaduje pre tento rok rast SR na úrovni 2,3 % a deficit na úrovni 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Bratislava 28. marca (TASR) - Pohľad súčasného vedenia Ministerstva financií (MF) SR na rast slovenskej ekonomiky a vývoj verejných financií v tomto roku je príliš optimistický. Myslí si to budúci šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD).

Ministerstvo aktuálne odhaduje pre tento rok rast SR na úrovni 2,3 % a deficit na úrovni 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Bola by to dobrá správa pre krajinu, ak by to tak bolo, ale domnievam sa, že je to založené na veľkom optimizme," povedal Kažimír po dnešnom rokovaní predstaviteľov Smeru-SD so sociálnymi partnermi.

Za najväčšie riziká rozpočtu v tomto roku považuje externé prostredie, problémy v zdravotníctve, čerpanie eurofondov a situáciu v samosprávach. "Čo musím podčiarknuť je situácia vo Finančnej správe, ktorá momentálne ľahla popolom a nie je žiadny dôvod myslieť si, že príjmy sú vyberané na tej úrovni, ako majú byť," upozornil budúci minister financií.

Tu bude player


O prípadných zmenách v druhom dôchodkovom pilieri je podľa Kažimíra možné hovoriť s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) na odbornej úrovni a bez emócií. Za prioritu považuje posilnenie garancií v tomto systéme. "Chceme sa na penzijný systém pozerať ako na celok, na jeho udržateľnosť. Hovorím o prvom, druhom aj treťom pilieri," priblížil podpredseda Smeru-SD.

V súvislosti s aktuálnymi diskusiami o možnom posilnení trvalého eurovalu (ESM) Kažimír pripomenul, že tento mechanizmus zatiaľ nie je ani ratifikovaný a riešiť túto tému preto považuje za predčasné. Trvalý euroval má vzniknúť v polovici tohto roka, pričom jeho dočasný predchodca (EFSF) má podľa pôvodných plánov fungovať do júna 2013. "Sme pripravení hovoriť o dočasnom súbehu týchto dvoch mechanizmov. Ak v tom chce niekto vidieť navýšenie, tak to tak môže vnímať," dodal.