Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Podcenenie ochrannej známky môže mať fatálne následky

Foto: VAŠE ENERGIE s.r.o.

Príbeh firmy VAŠE ENERGIE.

Bratislava 11. apríla (OTS) - Firma VAŠE ENERGIE, ktorá šetrí stovkám domácností a klientom energie a podniká na trhu s energetickými službami, sa stala obeťou zneužitia svojej značky. Dva roky táto stredoslovenská firma podnikala pod obchodným menom SunFlow Energy s.r.o. Doplatila na to, že si neregistrovala svoju ochrannú známku a známkoví piráti jej ukradli jej brand.

Chyba sa firme kruto vypomstila. Známkoví piráti si už v septembri 2023 najskôr v rámci EÚ registrovali ochrannú známku s niekdajším názvom firmy a aj s činnosťami, ktoré firma vykonávala.

Incident vyvrcholil v polovici februára tohto roka. „Známkoví piráti si najskôr zakúpili ochrannú známku na meno našej firmy SunFlow Energy a na činnosti, ktorým sa venujeme, aj keď sa tejto činnosti vôbec nevenujú a ani neplánujú v tomto odvetví podnikať,“ približuje výkonný riaditeľ firmy Igor Mariják s tým, že priznáva aj svoj podiel viny a vystríha aj iné firmy, aby nepodcenili registráciu ochrannej známky. „Na začiatku svojho podnikania sme z nevedomosti nezaregistrovali ochrannú známku pre názov firmy.“

Ochranná známka ochráni brand a šetrí peniaze

Toto nie je ojedinelý prípad, kedy firmy podcenia registráciu svojej ochrannej známky. Tá je podľa právničky Elišky Džuganovej nevyhnutnou súčasťou podnikania obzvlášť v tejto digitálnej ére a rozmachu AI. Tvrdí, že dnes je veľmi málo pravdepodobné, žeby podnikateľ vymyslel niečo, čo na trhu nie je chránené.

„Akonáhle si dá podnikateľ zaregistrovať ochrannú známku, tak získa ochrannú známku v spojitosti s konkrétnymi službami a produktmi s ktorými vystupuje na trhu,“ dopĺňa právnička Eliška Džuganová, ktorá sa špecializuje na ochranné známky.

Zrušené kontá na sociálnych sieťach bol len začiatok nepríjemností

Následne im známkoví piráti nielenže zrušili, ale vymazali aj ich YouTubový kanál s podcastom a stopli aj reklamné spoty na prebiehajúcu súťaž o fotovoltaickú elektráreň v hodnote 19.tisíc Eur. Doslova za pochodu riešili veľa interných problémov od zmlúv, firemných dokumentov, e-mailov či tvorbu novej webovej stránky aj stratégie. Ohrozené boli aj všetky obchodné aktivity vo firme.

Ochranná známka pomáha firmám ustáť miesto na trhu

Podľa právničky Elišky Džuganovej je dôležité, aby si firma ustála svoje miesto na trhu. Z jej skúsenosti vyplýva, že skúsenosť so zneužitím názvu spoločnosti malo v minulom roku niekoľko spoločností aj na Slovensku. Zmeniť to chce Európska únia. Malým a stredným podnikateľom preto podáva pomocnú ruku cez edukáciu a finančný grant v hodnote 1.000 € na registráciu ochrannej známky.

Zmenili názov firmy a rozšírili portfólio služieb

Riešením bola zmena obchodného názvu firmy na VAŠE ENERGIE a aj okamžitá registrácia ochrannej známky. S mravenčou prácou na novej stratégii, tvorbe brandu, marketingu a komunikácie tak začínajú odznova.

Nemali na výber. Vymáhať súdnou cestu pôvodné obchodné meno firmy by znamenalo čakať na neistý výsledok a stopku podnikania na minimálne 4 roky. Nemohli by totiž používať svoje pôvodné obchodné meno. „Túto alternatívu sme hneď zamietli, hlavne kvôli našim zamestnancom, obchodníkom, montážnikom a samozrejme kvôli našim klientom,“ spresňuje Mariják a ubezpečuje, že dohodnuté zákazky budú včas dodané a zákazníci ani obchodní partneri nie sú v ohrození. „S našimi klientmi aj obchodnými partnermi sme v neustálej komunikácii a dohodnuté služby dostanú riadne a načas.“

Firma VAŠE ENERGIE sa nevzdáva

„Hlavné posolstvo je jasné: Nepodceňujte hrozbu krádeže mena a ochrany značky. Naša chyba nás stála veľa, ale zároveň nás posilnila. Naše hodnoty a odhodlanie chrániť našu značku sú teraz silnejšie ako kedykoľvek predtým,“ uzatvára výkonný riaditeľ Vaše energie, Igor Mariják.

Firmám radia: Neurobte rovnajú chybu

Príbeh spoločnosti Vaše Energie je mementom pre všetky firmy, ktoré podceňujú ochranu svojej značky. Firmám odporúčajú tri veci:
Registrovať si ochrannú známku. Je to relatívne jednoduchý proces, ktorý vám v budúcnosti ušetrí veľa času, peňazí a starostí.
Konať proaktívne. Nečakajte, kým vám niekto ukradne vašu značku.
Byť informovaní. Zistite si viac o tom, ako fungujú ochranné známky a ako ich ochrániť.

Spoločnosť Vaše Energie napriek všetkým ťažkostiam pokračuje v poskytovaní služieb v oblasti energetických úspor a nezávislosti. Rozšírila svoje portfólio služieb o predaj elektriny a plynu pre firmy a plánuje aj realizáciu veternej elektrárne. Viac informácií nájdete na webovej stránke spoločnosti Vaše Energie.

O firme:
VAŠE ENERGIE s.r.o.
Spoločnosť VAŠE ENERGIE s.r.o. je dynamicky sa rozvíjajúca firma na slovenskom trhu s energiami. Ponúka komplexné riešenia pre domácnosti a firmy v oblasti energetickej nezávislosti a úspor. Ide o predaj a montáž fotovoltaických elektrární, tepelné čerpadlá. Firma ponúka aj energetické poradenstvo, predaj elektriny a plynu pre firmy a v pláne je aj realizácia veternej elektrárne. Víziou spoločnosti VAŠE ENERGIE je pomôcť svojim klientom k väčšie energetickej nezávislosti, ušetriť peniaze aj chrániť životné prostredie. S vyhliadkou nasledujúceho obdobia sa chce stať lídrom v energetických úsporách na Slovensku. Sme tu pre vás, aby sme vám pomohli dosiahnuť vašu energetickú nezávislosť a ušetriť peniaze.