Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Signalizuje to, že napätá situácia na trhu práce sa začína uvoľňovať.

Washington 9. mája (TASR) - Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, dosiahol najvyššiu úroveň za posledných osem mesiacov, čo signalizuje, že napätá situácia na trhu práce sa začína uvoľňovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Počet nových žiadostí o podporu v USA v týždni skončenom 4. mája dosiahol po úprave o sezónne vplyvy 231.000, čo znamenalo oproti predchádzajúcemu týždňu nárast o 22.000. Počet žiadateľov bol najvyšší od posledného týždňa v auguste minulého roka.

Štvortýždňový priemer nových žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, v sledovanom období vzrástol o 4750 na 215.000.

Počet nových žiadostí o podporu sa tento rok pohybuje v relatívne úzkom pásme 194.000 až 225.000. Firmy sa totiž snažia udržať si pracovníkov po problémoch s hľadaním pracovnej sily počas pandémie a po nej.

Počet ľudí, ktorí poberali sociálne dávky aj po prvom týždni, vzrástol za sedem dní do 27. apríla o 17.000 na 1,79 milióna.